REI model – teorija, praksa i hejtanje u 2018.

Dana 29.10.2018. sam predstavio REI model i knjigu [psi] u emisiji Na rubu znanosti. No, to se nije dogodilo preko noći. Mišaka sam prvi puta kontaktirao krajem 2013. te mi je trebalo još puno rada i razgovora s njim da bi pristao da napravimo emisiju 2018. godine. Na kraju snimanja mi je rekao: „Bio si u pravu, ovo će biti odlična emisija“. Da, bio je i on u pravu – mislim da 38 tisuća pregleda u samo dva mjeseca sve govori.

No, kada je emisija objavljena i na youtube kanalu krenuli su naravno i tipični komentari među kojima su se neki pitali gdje je ovome smisao i primjena iako sve detaljno objašnjavam u emisiji navodeći konkretne slučajeve.

Ti komentari su me potakli da danas pišem i o nekima koje u emisiji nisam naveo, pa krenimo redom:

Novak Đoković vidi i njezinu primjenu, te kaže da je [psi] jedna od najboljih knjiga s područja psihologije koju je ikada pročitao. Mislio sam da o primjeni psihologije u sportu i mentalnim treninzima znaju i oni koji sport samo gledaju.

Luka Modrić je za Jutarnji list izjavio na kraju intervjua da i on također proučava knjigu [psi].

Stipe Božić o knjizi [psi] kaže : „Čitajući ovu knjigu vraćam se temeljnim razmišljanjima i poukama o našem bivanju na ovom svijetu. Čini mi se da sam te pouke nekoć već primao, od svojih roditelja, učitelja ili iz mudroslovnih knjiga, svetih spisa i osobnih iskustava.“, te dodaje: „U ovoj knjizi istina je dostupna svakome, a da biste istinu upoznali i vi, morate naučiti razumjeti sebe. Zato se dobro pogledajte u ogledalo, u kakvom se još niste gledali. Autor kaže, da je knjiga [psi] ogledalo vaše psihe“.

Hmm… Baš dobar odgovor za ove „hejtere“, te završava: „Možda u njemu otkrijete svoj pravi svijet, nešto najdivnije što ste ikada vidjeli. Pa kada je pročitate, to ćete i saznati. A neki kažu da je pročitati treba i više puta kako bi što bolje upoznali samoga sebe“.

Ni je ne bi mogao ovo bolje reći, pa se pitam – zašto ovi tako uspješni ljudi vide smisao i primjenu knjige [psi], dok nekima ostaje samo „hejtanje“? Možda zato jer ovi prvi rade na sebe, gledaju se u ogledalo i kada im se ne sviđa to što vide ne optužuju druge i ne „hejtaju“, već jednostavno krenu s radom na sebi da to poprave.

O primjeni REI metoda za disleksiju sam već puno pisao i govorio, a radim i na metoda za disgrafiju koja već pokazuje odlične rezultate, pa ćemo vidjeti što će biti dalje.

Uz pomoć REI metoda za osobni razvoj sam pomogao i jednom momku, koji je htio postati državni prvak u jednoj olimpijskoj borilačkoj vještini. Vrlo je vrijedno trenirao, ali bi često na takmičenjima gubio već u prvom kolu. Napravili smo 12 termina mentalnih treninga i postao je državni prvak. No, kako želi ostati anoniman ja to poštujem te ne navodim njegovo ime.

Matija Sabljak, naš odbojkaški reprezentativac je pročitao knjigu [psi] te u njoj također pronašao smisao i mogućnost primjene.

Matija je nastavio istraživati [psi], te ju je baš kao što i Stipe kaže, krenuo čitati i drugi, pa i treći put. No, ni tu nije stao već je htio znati još više. Tako je i započela naša suradnja 4.11.2017. Prvo kroz REI razgovore, te dalje u pronalaženju mogućnosti primjene REI modela u sportskoj psihologiji ili u njegovoj karijeri nakon odbojke.

Na dan 13.12.2017. smo probali testirati REI metodu za osobni razvoj u praksi, te smo krenuli manifestirati njegovu veliku želju  da odigra simultanku s Garijem Kasparovom.

Godinu dana kasnije, 28.12.2018. mi se Matija javio porukom – »Igram sutra protiv Kasparova« i odigrao je – vidi sliku.

p.s. Među nama, nadam se da mu sljedeći cilj neće biti pobjeda u sljedećoj simultanki s Garijem… 😉

Sve najbolje u 2019. i (pro)čitajte [psi], jer će vam možda ostvariti želje…

Vaš Erik 🙂

Sve što trebaš znati o prehrani: Prehrana za koju smo stvoreni