Ghee – tekuće zlato

Pozdrav svima 🙂

Nakon što su masti u prehrani zadnjih par desetljeća nepravedno optužene za uzrokovanje nekih zdravstvenih problema (kolesterol), danas konačno znamo pravu istinu i prehrana s povećanim unosom masti se sve više preporučuje. Uz standardne favorite – maslinovo i kokosovo ulje, sve popularniji je i ghee, iako se on koristi već tisućama godina (ajurveda) i vrlo često nosi naziv – tekuće zlato.

Ghee je masnoća koja se dobije zagrijavanjem maslaca (idealno od mlijeka krava sa slobodne ispaše), u svrhu poboljšanja nutritivnih vrijednosti i okusa. Ghee je bogat vitaminima topivim u mastima i zdravim masnim kiselinama a ne sadrži transmasne kiseline. Sličan je pročišćenom maslacu, koji se dobija zagrijavanjem maslaca da bi se uklonili kruti dijelovi mlijeka i voda. Ali u usporedbi s pročišćenim maslacem, ghee se duže kuha da bi se istakao njegov orašasti okus i time dobija veću točku dimljenja od maslaca, što znači da se može zagrijavati na veće temperature, što ga čini vrlo korisnim u kulinarstvu. Čisto za informaciju: točka dimljenja za ghee = 250 stupnjeva C, točka dimljenja za maslac = 180 stupnjeva C.

Knjiga koja će vam promijeniti život: 

Prehrana za koju smo stvoreni Dalibor Petrinić

  • Prehrana za koju smo stvoreni knjiga Knjiga "Prehrana za koju smo stvoreni" je knjiga koja razbija mitove te otkriva što to zapravo znači zdravo se hraniti. U knjizi možeš saznati koliko je u biti jednostavno jesti zdravo, zašto vaganje i mjerenje hrane nema smisla. Zašto trebaš uživati u hrani koju jedete bez grižnje savjesti, zašto nijedna dijeta koja nešto brani dugoročno ne može biti dobra...itd. Knjiga na vrlo jednostavan način, bez stručnih izraza i nepotrebnih i nebitnih informacija, objašnjava sve što trebate znati o jedinom prirodnom i dugoročno održivom načinu prehrane. Najveća poruka ove knjige je da je ključno osvijestiti se i shvatiti zašto zapravo jedeš svoju hranu; zbog svog trenutnog emotivnog stanja, dosade i navike ili iz prave potrebe i gladi? Ova knjiga će promijeniti sve! Cijena knjige u digitalnom izdanju je 10 eura (Paypal), u tiskanom izdanju unutar Hrvatske je 15 eura, a sa slanjem van Hrvatske je 20-23 eura (Pošta, Paypal ili Western union). Ova knjiga će ti promijeniti život, ali samo ako ti to dopustiš. Informacije su tu, na tebi je da ih pretvoriš u djela. Vrijeme je da počneš poštivati svoje tijelo, jer drugo u ovom životu nećeš dobiti! Tvoj Dalibor
  • 216 pages

Koristeći vrlo sporo kuhanje (48 sata) iz maslaca se uklanjaju ugljikohidrati, proteini, kazein, laktoza, voda i nečistoće, ostavljajući samo čistu mast.

Jedna od najvećih prednosti ghee-a je to što ne sadrži laktozu i kazein. Neki ljudi imaju alergiju i intoleranciju na mliječne proizvode pa iz tog razloga ne mogu konzumirati mliječne proizvode, ali ghee mogu bez ikakvih posljedica, s obzirom da su laktoza i kazein iz mlijeka uklonjeni u procesu stvaranja ghee-a. Još jedna od prednosti ghee-a je njegov rok trajanja, s obzirom da je njegova prvenstvena namjena bila sačuvanje kravljeg mliječnog maslaca od kvarenja ghee može stajati bez kvarenja puno duže od maslaca, negdje se zna godinama držati u frižideru bez ikakve promjene u okusu.

Ghee je bogat vitaminima A, D, E i K2. Sadrži CLA (konjugirana linolna kiselina), sadrži maslačnu kiselinu i ima “moćniji” okus od maslaca što znači da će vam trebati manje količine. Ghee poboljšava probavu, smanjuje upale, potiče mršavljenje, jača kosti, ima odličan okus, odličan je dodatak jelima ili kao masnoća za pripremu jela, pogodan je za ljude koji imaju intoleranciju i alergiju na mliječne proizvode, koristi se zacjeljivanje rana i opeklina, za suhu kožu i ispucale usne…

Treba li vam još koji razlog da odmah počnete koristiti ghee u svakodnevnom životu?

Moja preporuka za fantastične ghee proizvode: Zlati ghee

Vaš Dalibor