Zašto govorim o REI metodi za disleksiju?

Zašto govorim o REI metodi za disleksiju?

Autor: Erik Miletić

Vaše dijete je i vaša škola

Sve teža torba i sve manje interesa za školu veliki je problem moderne škole, ali i naše djece. Učenike sedmog razreda tako dočekuje torba teža od sedam kilograma i nastava koja traje sedam i više sati. Pored toga, tu su i zadaće, lektira i naravno učenje za ispite. Dijete tako više nema vremena biti dijete,a kada pored svega toga ima i disleksiju sve to postaje još i puno teže.

Znam, nema logopeda, a ako i dobijete potvrdu da vaše dijete ima disleksiju, učitelji često to ne poštuju, škola vam ne želi dodijeliti asistenta, te ste „osuđeni“ na dodatne instrukcije, repeticije kako bi dokazali sebi da brinete za svoje dijete.

Ako ste se prepoznali u ovom uvodu da odmah raščistimo: ja vam ne nudim rame za plakanje, već rješenje! Stoga, ako tražite rješenje nastavite čitati dalje i garantiram vam da nećete požaliti.

Što nisam, a što jesam

Nisam logoped, nisam defektolog, a nisam ni psiholog, a ni pedijatar, nisam čak ni roditelj djeteta s disleksijom. Također, nemam ni disleksiju, ali sigurno imam koncept razmišljanja koji je tipičan za ljude s tom poteškoćom.

No imam i nešto još važnije – i nakon 45 godina života još uvijek njegujem i poštujem ono dijete u sebi i to bez straha da će me „odrasli“ ismijati, možda se zato tako često (ja njima) smijem 😉 Upravo to dijete u meni mi i omogućava da djecu uvijek vidim kao sebi ravne, da ih bolje razumijem i napravim s njima kontakt, te da nađem načina da im rad predstavim kao igru, a kada taj rad postane pretežak da se počnemo zezati ili jednostavno izmislimo nove izazove, ali i „kazne“ ako treba.

Moj životni put se drastično promijenio upravo kada mi je jedan dječak s disleksijom dozvolio da mu pomognem.

Rođen sam 1972. godine u Puli, a do kraja srednje škole sam živio u Labinu. Kako sam već krajem osnovne škole pokazao veliki interes za programiranje, nakon završene matematičko-informatičke gimnazije u Labinu nastavljam školovanje na Fakultetu za računarstvo i informatiku u Ljubljani, gdje sam diplomirao 1997. godine, pod mentorstvom priznatog stručnjaka na području umjetne inteligencije, dr. Ivana Bratka.

Nakon obrane diplome ostajem u Sloveniji i radim kao programer u vrlo uspješnim tvrtkama Hermes Softlab i Omega Consult, te na kraju i kao voditelj odjela za razvoj programske opreme u multinacionalnoj tvrtki Studio Moderna.

No, nakon desetak godina rada u struci gubim interes za područjem „umjetne inteligencije“ i sve me više privlači ona prirodna. U potrazi za tajnama našeg uma pronalazim novi izazov i susrećem se s knjigom [psi] i REI modelom koji daje novi pogled na ljudski um, ali i vrlo kvalitetna objašnjenja njegovih fenomena, te rješenja za mnoge naše poteškoće. Oduševljen sadržajem i privučen novim izazovima, krajem 2013. godine započinjem i suradnju s autorom koja traje sve do njegove prerane smrti 2015. godine, ali nastavljam njegov rad samostalno.

Poslanstvo i daljnji rad

REI model proučavam već sedam godina, a zadnje četiri vrlo intenzivno. Kako smatram da REI model predstavlja revoluciju na svim područjima koja se bave ljudskim umom, dakle u psihologiji, neurologiji, školstvu, sociologiji, defektologiji te u mnogim drugim područjima, samostalno nastavljam dalje s radom na REI modelu. Namjera mi je da ljude iz navedenih struka upoznam s REI modelom kako bi i oni u praksi provjerili taj model te olakšali život, ne samo ljudima s kojima rade već i društvu općenito.

Posljedica toga je znanstveni poster na temu REI modela i njegove primjene na području  disleksije kojeg sam sa suradnicima prikazao na 24. Kongresu psihologa u Opatiji, održanom krajem 2016. godine.

Moj prvi slučaj

Tada su mi prišli Silvia i Ivan Bubić, i upoznali me sa svojim slučajem. Leonu je dijagnosticiran blaži oblik disleksije, ali opet dovoljno velik da mu je mama morala čitati, te da je zbog svih tih problema izgubio veliki dio samopouzdanja. No, da skratim priču – započeli smo suradnju i to pretežno preko Skype i Leonu se ubrzo vratilo samopouzdanje, a zbog svoje predanosti i marljivosti danas, nakon 50-tak sati zajedničkog rada, treba mu samo dvije minute da naglas pročita oko 250 riječi i to sa jako velikim razumijevanjem. Vjerujem da Leon više nema disleksiju, a kao dokaz za to pročitao mi je naglas više od 550 stranica knjige [psi] koju sada, na njegovu želju, zajedno proučavamo.

Sve ovo mi je potvrdilo ispravnost moga puta, ali i REI metodu za disleksiju, te me potaknulo da ovu priču raširim i krenem u nove suradnje, jer znam da istina ima najveću moć tamo gdje je nepravda najveća.

Ako tražite rješenje slobodno mi pišite u inbox i rado ću vam pomoći, jer vaše dijete je i vaša škola.

Erik

Knjiga koja će ti promijeniti život: 

Prehrana za koju smo stvoreni Dalibor Petrinić

  • Prehrana za koju smo stvoreni knjiga Knjiga "Prehrana za koju smo stvoreni" je knjiga koja razbija mitove te otkriva što to zapravo znači zdravo se hraniti. U knjizi možeš saznati koliko je u biti jednostavno jesti zdravo, zašto vaganje i mjerenje hrane nema smisla. Zašto trebaš uživati u hrani koju jedete bez grižnje savjesti, zašto nijedna dijeta koja nešto brani dugoročno ne može biti dobra...itd. Knjiga na vrlo jednostavan način, bez stručnih izraza i nepotrebnih i nebitnih informacija, objašnjava sve što trebate znati o jedinom prirodnom i dugoročno održivom načinu prehrane. Najveća poruka ove knjige je da je ključno osvijestiti se i shvatiti zašto zapravo jedeš svoju hranu; zbog svog trenutnog emotivnog stanja, dosade i navike ili iz prave potrebe i gladi? Ova knjiga će promijeniti sve! Cijena knjige u digitalnom izdanju je 10 eura (Paypal), u tiskanom izdanju unutar Hrvatske je 15 eura, a sa slanjem van Hrvatske je 20-23 eura (Pošta, Paypal ili Western union). Ova knjiga će ti promijeniti život, ali samo ako ti to dopustiš. Informacije su tu, na tebi je da ih pretvoriš u djela. Vrijeme je da počneš poštivati svoje tijelo, jer drugo u ovom životu nećeš dobiti! Tvoj Dalibor
  • 216 pages