Treba li vam samo REI razgovor?

Veliki planovi, a nikakvi rezultati

Bliži se Nova Godina, pa tako i vrijeme za velike planove i odluke. Vjerojatno niste prvi put ovdje, jer ste već i prije, puni samopouzdanja i euforije, donijeli svoje odluke, postavili ciljeve ili ih čak i zapisali.

Međutim, godina je prošla, nova je došla, a niste smršavili, niste trenirali, niste našli idealnog partnera, a niste se ni obogatili. Zašto?

Zato što je sve te velike planove i odluke donio samo vaš Racio, vaš jedini svjesni razum, a ukoliko to nije razum koji dominira vašim umom, onda te planove vrlo vjerojatno niste ni ostvarili. Ali postoje rješenja i za takve umove, koji sami po sebi nisu ništa bolji ili lošiji, već jednostavno razmišljaju drugačije, pa im se moramo drugačije i obratiti. Pritom je također dobro znati da su upravo takvi kakvi jesu, sposobni biti sretni, te da postoje područja za koja su vrlo talentirani.

Znam, mijenjati sebe nije lako, ali u biti to i ne trebate, već se samo morate poslušati, a kroz REI razgovor ispričati ću vam kako.

Naši nedostaci koji zapravo to nisu

REI model tvrdi da pored Racija, koji tvori sve naše svjesne misli, pa tako i svjesne želje i svjesnu volju, postoje još dva razuma – Emocio i Instinkt. Kako Emocio i Instinkt prilikom svog razmišljanja ne tvore svjesne misli, mi ni ne znamo da oni postoje. Međutim, oni itekako postoje, a dobar dokaz za to su sve ovisnosti koje nam jasno štete, kao i strahovi i brige iza kojih nema opravdanog razloga. Međutim, sve je to način na kojim nam Emocio i Instinkt poručuju svoje nezadovoljstvo, neostvarene želje ili su to posljedice njihovih pogrešnih uvjerenja da nama, upravo takvima kakvima jesmo, nešto ključno nedostaje da bi bili sretni i uspješni, te  vrijedni poštovanja i ljubavi.

Upravo zbog takvih krivih uvjerenja, kojih naravno nismo svjesni, gradimo kulise iz brandova i različitih produkata kako bi prikrili ili uljepšali svoje „nedostatke“ i onda sve to još štitimo opravdanjima i strahovima, što obično rezultira ovisnostima ili pretjeranom egu.

Svijet, podsvijest, razum, srce ili duša, pa tko je u pravu?

Danas postoje mnoga tumačenja za djelovanja i razmišljanja Emocija i Instinkta, a neka od njih su: naša podsvijest, naše „srce“, unutrašnji osjećaj, naša duša ili naš viši ja i tako redom. Međutim, sve je to, u najboljem slučaju, samo djelomično točno.

To što je svakako točno, je da svaki od navedenih „entiteta“ ima svoje želje, interese, ciljeve, ali i svoju istinu. U određenim trenucima često misle različito, pa važemo koji od njih je u pravu i upravo to nas trga iznutra. Najčešće prevagne uvijek isti i to za onaj koji dominira u našem „razmišljanju“, stoga i ostajemo nesretni. Upravu tu REI model pokazuje svoju moć, jer prepoznaje sva tri razuma i svakome daje za pravo jer zna da je naša unutarnja sreća produkt zadovoljstva sva tri razuma. Pomoću REI modela puno je lakše pronaći njihov sklad i međusobno razumijevanje i poštovanje. A samo tada čovjek vidi, čuje i osjeća put koji mu je namijenjen i tek tada će najlakše i prepoznati partnera koji mu je namijenjen.

Samo jedan model može biti pravi

Danas u psihologiji postoji veliki broja modela, metoda i teorija, a to je najbolji dokaz da nismo došli do istine o ljudskoj psihi. Jer da postoji pravi model, tada bi svi ostali bili suvišni. Upravo kao što je nekada postojalo mnogo modela kemijskih elemenata, ali se kroz vrijeme samo jedan pokazao kao točan i svi ostali su pali u zaborav.

Taj jedan pravi model ljudske psihe bi znao objasniti sve fenomene i poteškoće uma, od zaljubljenosti, sreće, ljubavi, pa sve do disleksije, šizofrenije i depresije, ali i svih promjena u društvu. Duboko sam uvjeren da REI model sve to može, ali da se model dokaže treba vremena, strpljenja, odnosno velika doza ustrajnosti, koja se mjeri barem u decenijama – evo, kao što vidite, radim na tome 😉

No, vratimo se na Emocio i Instinkt.

Što radim, a što ne radim?

Dakle, jezik koji razumije vaš Emocio su slike i osjećaji povezani s ugodom, a jezik koji razumije vaš Instinkt su osjećaji povezani s opasnošću i sigurnošću, stoga su im slova, riječi i rečenice, pa tako i odluke sastavljene iz njih najčešće nerazumljive. A kako oni te ciljeve nisu postavili ne mare puno za njih, već kada se ponovi situacija nastave svojim utabanim putem starih navika. Svi to jako dobro znate, zar ne?

Jezik koji razumiju vaš Emocio i Instinkt je jezik vizualizacija i „rituala“, gdje prvo slijedi nagrada – užitak ili sigurnost, pa onda put. A to je „jezik“ kojim se ja služim prilikom REI razgovora i jezik kojeg proučavam i podučavam.

REI model  je prvi i jedini puta predstavljen u knjizi [psi], autor Eros (pseudonim), koju proučavam već sedam godina, a iza sebe imam 40-tak prezentacija knjige i REI radionica, koje mi je autor modela osobno odobrio. O REI modelu sam govorio na Visokoj poslovnoj školi u Rijeci, u dva navrata i na Učiteljskom fakultetu u Rijeci, kao i u waldorfskoj školi u Rijeci.

Kako iz dobre teorije slijedi dobra praksa i provjera, sada vodim individualne REI razgovore preko Skype-a, kroz koje vam pomažem postaviti takve ciljeve, koji će biti u skladu sa sva tri vaša razuma.

Ne kopam po vašoj podsvijesti, niti po vašim traumama, a ni ne znam koja je vaša sudbina, životni put, a niti ne „poznajem“ vašeg idealnog partnera.

Međutim, znam jako dobro da u svakom svijetu postoji put ka sreći i da je taj put ispravan tek kada su zadovoljna sva tri vaša razuma. A također znam da vas sakrivene iza kulisa onaj koji vam je namijenjen ne može prepoznati, već samo onaj koji će vam pomoći da vaše kulise stoje još čvršće.

Samo vaši razumi znaju vaš put i samo vi znate kada ste iskreno sretni iznutra i sve što ja mogu je pomoći vam da svu trojicu poslušate.

Kontakt

Ako vas zanima REI razgovor ili se želite samo educirati o REI modelu i upoznati tri razuma, slobodno kontaktirajte Erik Miletić i vaši razumi će vam biti zahvalni, jer ako ništa drugo, barem ćete osvijestiti da postoje, koje su njihove uloge u tijelu i umu i što zapravo oni žele.