Pogačice bez jaja

Palačinke bez jaja

Dobro jutro dragi moji 🙂

Nakon male stanke, evo me nazad sa još jednim finim receptićem. Ako pratite rad na mojoj facebook stranici znate da sam pri kraju sa svojom knjigom o prehrani, te se nadam da će do kraja mjeseca biti spremna za tiskanje.

Iz tog razloga sam bio manje aktivan sa postovima tu na web stranici i Youtube kanalu. Pisanje knjige zahtijeva puno odricanja, vremena, strpljenja i istraživanja, ali vjerujem da će se na kraju sav taj trud isplatiti.

Ovaj recept može biti odličan izbor za vikend doručak za cijelu obitelj, kada možete jesti u miru, polako, svjesno i uživati u svakom zalogaju. Uostalom, tako bi svaki obrok trebali jesti.

Sastojci:

  • 150 grama pšeničnog ili brašna po želji
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 jušna žlica šećera ili sladila po želji
  • prstohvat soli
  • malo cimeta
  • 2,5 dcl kvalitetnog jogurta (ja sam koristio kozji)
  • 2 jušne žlice donata ili vode
  • 1 jušna žlica biljnog ulja
  • 2 jušne žlice maslaca

U zdjeli pomiješajte suhe sastojke, pa onda dodajte tekuće. Na tavi otopite 2 žlice maslaca i onda otopljeni maslac prebacite u smjesu i sve skupa još jednom izmiješajte. Na tavi će vam ostati tanki premaz od maslaca koji će biti dovoljan za prve palačinke. Ako vidite da treba, kasnije dodajte još malo maslaca na tavu.

Kada se tava zagrije, smanjite je na srednju vatru i dodajte 2-3 jušne žlice smjese. Pecite dok se ne počnu pojavljivati rupice u smjesi, a onda palačinku okrenite s špatulom na drugu stranu.

Ako vam je smjesa prerijetka, dodajte još malo brašna. Ne znam kako će vam smjesa ispasti ako je radite s nekim bezglutenskim brašnom, ja sam koristio kvalitetno mljeveno pšenično brašno.

Sa pšeničnim brašnom ove palačinke su ispale kao male pogačice, pa su odlična podloga za domaći maslac, džem ili namaz od orašastih plodova (lješnjak ili orah).

Ako malo pojačate količinu brašna (bez dodavanja vode) i pustite tijesto da malo odstoji, siguran sam da možete napraviti i prave pogačice u pećnici.

Ove palačinke (pogačice) su odličan izbor za sve one koji su alergični ili ne jedu jaja, a vrlo se lako može napraviti i veganska varijanta, samo se maslac zamijeni sa kokosovim uljem (maslacem), a mliječni jogurt nekim biljnim jogurtom.

Dobar tek vam želim!

Vaš Dalibor 🙂