Erik MIletić – Zašto ja moram pisati o REI metodi za disleksiju?

Zašto ja moram pisati o REI metodi za disleksiju?

Zašto?

Sve teža torba i sve manje interesa za školu veliki je problem moderne škole, ali i naše djece. Učenike sedmog razreda tako dočekuje torba teža od sedam kilograma i nastava koja traje sedam i više sati. Pored toga, tu su i zadaće, lektira i naravno učenje za ispite. Dijete tako više nema vremena biti dijete, a poteškoće kao što su ADHD i disleksija postaju sve češće.

Kako to da u Finskoj djeca imaju samo 3-4 sata nastave dnevno, gotovo da nemaju zadaće, a opet postižu najbolje rezultate na standardnim svjetskim testiranjima? Zašto su navedene poteškoće sve češće i koja je tajna finskog školskog sustava?

Zanimljivo da samo jedan jedini model ima odgovor na sva ova pitanja! Ako vas zanimaju koji, nastavite čitati dalje…

Biografija

Rođen sam 1972. godine u Puli, a kako sam već krajem osnovne škole pokazao veliki interes za programiranje, nakon završene matematičko-informatičke gimnazije u Labinu nastavljam školovanje na Fakultetu za računarstvo i informatiku u Ljubljani, gdje sam diplomirao 1997. godine, pod mentorstvom priznatog stručnjaka na području umjetne inteligencije, prof.dr. Ivana Bratka.

Nakon obrane diplome ostajem u Sloveniji i radim kao programer u vrlo uspješnim tvrtkama Hermes Softlab i Omega Consult, te na kraju i kao voditelj odjela za programiranje u tvrtki Studio Moderna.

No, nakon desetak godina rada u struci gubim interes za područjem „umjetne inteligencije“ i sve me više privlači ona prirodna. U potrazi za tajnama našeg uma pronalazim novi izazov i susrećem se s knjigom [psi] i REI modelom koji daje novi pogled na ljudski um, ali i vrlo kvalitetna objašnjenja njegovih fenomena, te rješenja za mnoge naše poteškoće. Oduševljen sadržajem i privučen novim izazovima, krajem 2013. godine započinjem i suradnju s autorom koja traje sve do njegove prerane smrti 2015 godine.

U pozadini svih velikih otkrića je nepokolebiva ustrajnost, koja vjerujem da je i moja vrlina, stoga usprkos smrti autora nastavljam njegov rad samostalno. Posljedica toga je i suradnja s logopedicom Valentinom Martan, prof. i izv. prof. dr. sc. Darkom Lončarićem.

Zajedničkim radom smo putem znanstvenog postera upoznali javnost s REI modelom i njegovom primjenom na području u disleksije i to na Kongresu psihologa u Opatiji, održanog krajem 2016. godine (PDF verzija postera je priložena u privitku).

Poslanstvo i daljnji rad

REI model proučavam već sedam godina, a zadnje četiri vrlo intenzivno, te sva svoja istraživanja, razmišljanja i spoznaje redovno objavljujem kao kolumne koje su dostupne ovdje. U njima možete pronaći odgovore na gore postavljena pitanja o školstvu, ali i ADHD-u.

Kako smatram da REI model predstavlja revoluciju na svim područjima koja se bave ljudskim umom, dakle u psihologiji, neurologiji, školstvu, sociologiji, defektologiji te u mnogim drugim područjima, samostalno nastavljam dalje s radom na REI modelu. Namjera mi je da ljude iz navedenih struka upoznam s REI modelom kako bi i oni u praksi provjerili taj model te olakšali život, ne samo ljudima s kojima rade već i društvu općenito.

Ukratko – što je problem disleksije i zašto je REI metoda revolucionarna

Pojednostavljeno rečeno, nagađa se da je uzrok disleksije pretjerana dominacija desne strane moždane kore. Kako taj dio mozga procesira pretežno u slikama on nastoji riječi prepoznati kao gotove slike. Kod iskusnog čitatelja se u individualnom omjeru kombiniraju oba pristupa.

Klasičnim metodama se nastoji što je moguće u većoj mjeri usavršiti čitanje kroz slike i time olakšati čitanje osobi s disleksijom. Međutim, iako je takvim pristupom moguće u većoj ili manjoj mjeri olakšati čitanje, disleksija najčešće ostaje prisutna do kraja života.

REI model i REI metoda koji su detaljno opisani u priloženom posteru nude sasvim drugačiji pristup. Vrlo jednostavnim treningom se onemogućava prepoznavanje riječi kao slike, te ostaje samo mogućnost čitanja slovo po slovo.

S obzirom da desna strana operira simultano, trenira se isključivo lijeva strana mozga koja procesira sekvencijalno, dakle slovo po slovo i to pravilnim redoslijedom. Nakon završenog treninga, lijeva strana stiče zadovoljavajuću sposobnost čitanja, te sada može u dovoljnoj mjeri pomoći desnoj strani mozga, kao što je slučaj kod ljudi koji nemaju disleksiju.

Upravo zbog toga REI model predviđa potpunu eliminaciju svih poteškoća koje su tipične za disleksiju, a da pritom nema nikakvih promjena u dominaciji hemisfera.

Dakle, zašto ja pišem o disleksiji?

Svaka škola, svaki fakultet nudi novo znanje, ali i nove okvire iz kojih je sve teže izaći. Akademske titule postale su jedino mjerilo znanja, no znanje se stječe i kroz iskustva. Novo znanje uvijek dolazi izvan postojećih okvira, ali najčešće biva ignorirano ili ismijavano zbog vlastitog neznanja, nesposobnosti da se prošire vlastite granice i pobijedi ego ili straha od autoriteta.

Saslušati i upoznati novo, te na kraju provjeriti. To su karakteristika pravog skeptika, istraživača i znanstvenika. Ako struka ne želi i ako škola ne želi, a na žalost često ni sami roditelji, ne preostaje mi ništa drugi nego da ja o tome pišem.

Upravo ovom prilikom se i zahvaljujem svih hrabrim profesorima, znanstvenicima, logopedima i roditeljima koji su iznimka.

Umjesto pozdrava

Pomoć roditeljima čija djeca imaju disleksiju je vrlo logičan dio moga poslanstva jer se tako teorija provjerava, te potvrđuje ili odbacuje.

REI metoda za disleksiju je javno dostupna na službenim stranicama knjige [psi] i možete je pronaći ovdje.

Za pomoć me slobodno kontaktirajte preko fb i vaše će vam dijete biti zahvalno.

Trenutno pišem i priču o disleksiji koja je namijenjena djeci s disleksijom i može imati terapeutska svojstva, a možete je očekivati u narednim kolumnama …

Hvala na podršci, lijep pozdrav i do čitanja…

Erik