Quinoa sa orasima i borovnicama

Quinoa sa orasima i borovnicama

Pozdrav dragi moji 🙂

Nakon dugo vremena, danas sam pojeo malo žitarica, iako tehnički, quinoa i nije žitarica, već spada u grupu “pseudožitarica” skupa sa amarantom, heljdom i prosom.

Složio sam jedan vrlo ukusan obrok, koji je hranjiv, bez nepotrebnih dodataka i šećera, te se kao i svi moji recepti sprema brzo i jednostavno.

Osobno uvijek volim namakati žitarice prije konzumacije bar nakratko(idealno preko noći), jer to, između ostalog, skraćuje vrijeme kuhanja. Uvijek kažem; zašto gubiti duže vrijeme na kuhanje kada to vrijeme mogu iskoristiti za nešto produktivno, tipa čitanje, učenje, uživanje u hobijima, prirodi i slično…

To je slučaj i sa ovom pseudožitaricom, jer ona u svom “sirovom” obliku sadrži saponine koji su dosta gorki, tako da ju je poželjno isprati kroz sitno sito prije kuhanja.

Vrijeme kuhanja je nekih 10-15-tak minuta nakon što zakuha, a omjer vode i quinoe je otprilike 1:3. Skuhana je kada se “rastvori” i upije skoro svu vodu, ali pazite da vam ne upije previše i zagori.

Ovaj obrok je odličan izbor za zdravi doručak(ukoliko doručkujete), koji će vam pružiti puno energije, ili može biti odličan izbor za obrok nakon treninga, jer sadrži nutrijente potrebne za oporavak.

Može se raditi i slana verzija ovog obroka(bez borovnica i sa začinima), ali ja sam u ovom slučaju radio slatku jer mi je došao gušt. Isto tako, ukoliko vam je quinoa nedostupna, možete je zamijeniti sa prosom, amarantom ili kvalitetnim zobenim pahuljicama npr.

Sastojci:

  • quinoa 75-100gr – ovisno koliko ste gladni 😀
  • šaka nasjeckanih domaćih oraha ili badema
  • šaka borovnica, malina ili kupina
  • 2-3 žlice kvalitetnog kokosovog ulja
  • žlica kvalitetnog kakao praha
  • po želji na kraju možete dodati 2-3 narezane datulje za slatkoću ili žlicu domaćeg meda
  • malo cimeta

Pred kraj kuhanja ubacite kakao prah, kokosovo ulje, cimet i sladilo po želji i sve dobro promiješajte. Nakon što prebacite na tanjur, na vrh posipajte orahe ili bademe i borovnice.

Kao i svi ostali recepti, i ovaj je prikladan za cijelu obitelj, djecu pogotovo, jer im daje potrebne nutrijente, hranjivo je i zasitno je, a nema nikakve “kemije” niti jednostavnih šećera.

Roditelji: ako ikako možete, idealno je da se cijela obitelj hrani manje-više isto i zdravo, jer ćete tako stvoriti dobru naviku kod svoje djece, uvelike smanjiti šanse za bilo kakve bolesti, uštediti vrijeme na pripremi obroka, a istovremeno poboljšati i svoje zdravlje.

Ja mislim da je to itekako dovoljno razloga, zar ne?

Dobar tek cijeloj obitelji želim…

Vaš Dalibor 🙂