Probavljate li pravilno hranu koju jedete?

Probavljate li pravilno hranu koju jedete?

Pozdrav dragi moji 🙂

Uz toliko informacija o prehrani danas, uistinu me čudi kako je vrlo mali postotak tih informacija vezan uz toksičnost(kiselost) organizma.

Većina tekstova o prehrani se samo svodi na razno razne dijete, postove, cikliranje ugljikohidrata i slično. Zato sam vam u današnjem blogu odlučio ukratko objasniti kako i na koji način ćete što manje opterećivati svoj organizam unosom hrane.

Ako imate problema sa pretjeranom težinom, nadutošću, vjetrovima, probavom, lošim snom, niskom energijom, kvalitetom kože…itd, velike su šanse da je glavni razlog upravo toksičnost vašeg organizma.

A ako uz to još jedete namirnice loše kvalitete, sa puno glutena, kemijskih dodataka i rafinirane šećere, nije ni čudno što se osjećate i izgledate poprilično loše. Stoga vjerujem da će vam blog biti jako zanimljiv i da ćete odmah početi primjenjivati naučeno… 🙂

Pa krenimo redom. Prvo ću nabrojati vrste namirnica i podijeliti ih u grupe.

Povrće bez/sa niskim udjelom škroba:

Šparoga, Paprika, Brokula, Brokulica, Kupus, Celer, Blitva, Vlasac, Krastavac, Češnjak, Mahuna, Kelj, Poriluk, Salata, Luk, Peršin, Radić, Rabarbara, Špinat, Tikvica, Rajčica…

Povrće sa većim udjelom škroba:

Artičoka, Cikla, Grah, Mrkva, Kukuruz, Grašak, Krumpir, Bundeva, Batata, Tikvica…

Proteini i masti:

Meso, Riba, Avokado, Grah, Orasi, Lanene sjemenke, Bundevine sjemenke, Sezamove sjemenke…

Žitarice i pseudožitarice:

Amaranth, Heljda, Quinoa, Proso, Zob, Riža, Pir, Pšenica i brašno…

Slatko voće:

Banana, Datulje i smokve, Suho voće, Šljive, Slatko grožđe…

Polu-kiselo voće:

Slatka trešnja, Slatka jabuka, Slatke bobice, Marelica, Papaja, Kruška, Mango, Slatka breskva i šljiva

Kiselo voće:

Grejp, Naranča, Limun, Limeta, Ananas, Nar, Kiselo grožđe, Brusnice, Kisela breskva i šljiva, Kisela jabuka, Kisela trešnja, Jagoda

Sve vrste dinja i lubenica(posebna grupa za sebe)

Vrijeme probave namirnica:

Voda 0-15min, Voćni sok 15-30min, Voće i dinje 30-60min, Klice 60min, Sok od pšenice 60-90min, Većina povrća 1-2 sata, Žitarice i grah 1-2 sata, Meso i riba minimum 4+sati, Školjke 8+sati

A sada 8 osnovnih pravila o kombiniranju namirnica:

1. Proteini i namirnice bogate ugljikohidratima

Rastvaranje proteina zahtjeva srednju kiselinu, i probava proteina životinjskog porijekla zahtjeva visoke nivoe hidroklorične kiseline. Pošto probava namirnica bogatim ugljikohidratima zahtjeva srednju lužnatost, hrana bogata ugljikohidratima koja je pomiješana sa hranom bogatom proteinima se neće probaviti, već će ostati unutra i fermentirati, stvarajući plinove i nadutost.

I zato što će ta fermentacija ugljikohidrata usporiti probavu proteina, stvoriti će se još više plinova i nadutosti. Zato je meso sa krumpirima, rižom ili kruhom užasna kombinacija.

Većina hrane bogate proteinima se najbolje probavljuje uz svježu zelenu salatu. Namirnice tipa orasi i sjemenke se dobro slažu sa kiselim voćem tipa naranče, ananas, kupine ili jagode. Isto se dobro slažu sa polu kiselim voćem kao jabuka, trešnja, mango ili breskva. Vitamin C u tom voću pomaže u probavi.

2. Jedenje dva koncentrirana proteina zajedno

Svaki tip proteina traži poseban karakter, snagu i tajming izlučivanja probavnih sokova. To znači da se 2 vrste proteina nebi smjeli skupa konzumirati u jednom obroku. Meso, jaja, sir ili druge namirnice bogate proteinima nebi se smjele jesti skupa. A pogotovo se nebi smjele miješati 2 namirnice životinjskog porijekla, nešto što će vjerujem biti teško za prihvatiti mnogima…

3. Proteini i masti

Masti koče izlučivanje probavnih sokova potrebnih za probavljanje mesa, ribe, mliječnih proizvoda, oraha i jaja skoro za 50%. Kada se hrana bogata mastima jede skupa sa hranom bogatom proteinima, probavno rastvaranje masti se odgađa dok probavni sokovi ne završe njihov posao na kompleksnim proteinima.

To znači da će masti ostati neprobavljene u trbuhu duže vrijeme. Iako neke namirnice bogate proteinima isto sadrže dosta masti, te masti će se držati u suspenziji čekajući rastvaranje bez ometanja želučane akcije. Ipak, slobodne masti kao ulja, maslac i mliječna mast će obložiti probavnu sluznicu. Upravo zato je pohana piletina teška za probavu…

4. Kiselo voće i ugljikohidrati

Enzim u slini koji započinje rastvaranje škroba radi važan posao pretvorbe kompleksnih škrobnih molekula u jednostavnije šećere. Da bi sve funkcioniralo, enzimi zahtjevaju neutralnu ili laganu kiselost, stanje koje je normalno u ustima.

Kada se jede kiselo voće, proces koji je potreban za ragradnju škroba je zaustavljen. Zato kiselo voće nebi trebalo jesti u istom obroku sa sa slatkim voćem ili ostalim škrobom. Ova kombinacija je ono što čini špagete i ostala jela koja sadrže rajčicu i škrob lošim izborom i jako napuhuje.

 5. Kiselo voće sa proteinima

Naranča, rajčica, limun, ananas i druga kisela voća se mogu lako probaviti i ne uzrokuju stres kada se jedu odvojeno od škroba i proteina. Ali kada se uključe u jelo koje sadrži proteine, kiselo voće može ozbiljno pokvariti probavu proteina. Zato kombinacija soka od naranče, slanine, jaja i tosta nije nikako dobra.

 6. Škrob i šećer

Jedenje škroba koji je maskiran kao slatkiš nije dobar način za jedenje škroba. Iako slatkiši proizvode veliku količinu sline, ta slina ne sadrži potrebne enzime za probavu tog škroba zato što je šećer stvorio toksičnu atmosferu. Iz tog razloga slatka peciva punjena voćem jako teško padaju probavnom traktu. Ugljikohidrati fermentiraju u tijelu i stvaraju jake plinove.

7. Konzumiranje dinja

Dinje se nebi trebale konzumirati sa drugim voćem. Cijela porodica dinja bi se trebala jesti posebno, odvojeno od ostalih jela. Dinje se brzo probavljuju u probavnom traktu, što će i napraviti ako im ništa u tome ne smeta.

8. Konzumiranje mlijeka

Mlijeko je najbolje ostaviti za djecu u ranoj dobi života koja ga obično konzumiraju samog, odvojeno od drugih hrana. Ima puno kontroverza na temu mlijeka te dali je ono uopće dobro za konzumaciju nakon prvih par godina našeg života.

Neki ga probavljuju bez tegoba, dok neki imaju velikih problema, ali po mom mišljenu ako se već pije mlijeko životinja, onda je to idealno – sirovo kozje mlijeko bez homogenizacije i pasterizacije koje je nutritivno bogatije od kravljeg. Isprobajte pa vidite, ako vas napuhuje ili izaziva probavne smetnje, onda ge nemojte konzumirati. Kao što uvijek tupim; otvoren um.

Evo, vjerujem da vam je današnji blog bio jako zanimljiv, da vam je otvorio puno novih pitanja, i naravno još vas dodatno zbunio :). Ali namjera mi je bila da vas upoznam sa zdravom prehranom na jedan drugi način, te se nadam da ćete upotrebiti barem nešto od gore napisanog.

Naravno da nećete moći svaki obrok jesti pridržavajući se svih ovih pravila, ali probajte s vremenom sve više pozornosti obraćati na kombinacije hrane koje se nalaze na vašem tanjuru. Ukoliko želite biti što duže zdravi, veseli i lijepi naravno… 🙂

Vaš Dalibor 🙂

P.S. naravno kada redovito radite post, znači preskočite barem jedan obrok dnevno, onda je čak i neka od ovih ne tako dobrih kombinacija može “proći” s vremena na vrijeme, jer će tijelo imati dovoljno vremena da se očisti…