Čokolada iz kućne radinosti

Čokolada iz kućne radinosti

Pozdrav dragi moji 🙂

Vrlo su rijetke osobe koje ne vole pojesti ukusnu čokoladu, što nije za čudit s obzirom da ona dokazano djeluje na ljudsko raspoloženje.

Nažalost, popularne kupovne čokolade su pune šećera, umjetnih sladila i razno razne kemije, pa zato nisu dobar izbor. Ali to ne znači da se trebam odreći slatkog “grijeha”, već samo naći zdravije alternative.

Uvijek govorim da se sve može napraviti kod kuće, od sredstva za čišćenje, kozmetike i krema, pa sve do hrane i slastica. Samo treba malo volje i znanja. Ja ću vam dati ovo drugo, za prvo se morate sami pobrinuti… 😉

Ova čokolada ne samo da je ukusna, već je i vrlo zdrava jer sadrži proteine, vlakna, masti, željezo, magnezij, fosfor, kalij, flavonoide(sve to sadrži kvalitetan sirovi kakao prah), uz minimum ugljikohidrata.

Naravno, to ne znači da je jedete 100gr dnevno :D, već samo da zadovoljite potrebu za “slatkim” i bez grižnje savjesti uživate u ovoj zdravoj poslastici.

Sastojci:

  • 200gr kvalitetnog kakao maslaca
  • 5-6 jušnih žlica kvalitetnog sirovog kakao praha
  • 5-10 jušnih žlica kokosovog šećera(ovisno koliko slatko želite) ili 5 žlica kokosovog sirupa(moj izbor)
  • opcija: možete po želji dodati nasjeckane orahe, indijske orahe ili bademe(ja sam dodao mljevene orahe)

Kakao maslac otopite tako da ga stavite u manju posudu, a tu posudu stavite u veću posudu sa 1/4 vode, te onda na šparhetu zagrijavajte dok se maslac ne otopi.

Ubacite u blender otopljeni kakao maslac skupa sa sirovim kakaom i šećerom. Sve dobro izblendajte na najvišoj brzini cc 60sek.

Ako želite mljevene orašaste onda i njih dodajte u blender. Ako želite komadiće orašastih, onda ih dodajte kada budete preljevali smjesu u staklenu posudu. Ja sam stavio masni papir prije u posudu.

Stavite u frižider, idealno preko noći, i drugi dan imate spremnu vrlo zdravu i ukusnu poslasticu, koja će se zasigurno svidjeti cijeloj obitelji.

Ali, da ponovim, budite umjereni… 😉

U slast!

Vaš Dalibor 🙂