Pašteta od slanutka i šampinjona by Marko Bogdan

Pašteta od slanutka i šampinjona

Lijepi pozdrav ljudi 🙂

Nakon poprilično za mene užurbanog siječnja, koji mi je bio sve samo ne depresivan i dosadan(jer sam više bio na putu nego doma) eto mene opet za štednjakom i receptima.

Spontanost je moj način života, stoga naše drage kolumne i nemaju kalupe i okvire, kada što izlazi van, ali kad izađe, onda je to uvijek neka fina hrana, koja će Vas nahraniti iznutra te Vam podariti energiju za dobar trening.

Kako sam kao mali udarao po paštetama, te nisam baš bio svjestan što sve unosim kroz te proizvode, ipak mi je ta tekstura kremastog zasitnog namaza ostala u pozitivnom sjećanju, ali danas u sasvim novom konceptu paštete.

Vjerujem da ste svi čuli za humus, neki ga zovu paštetom, drugi namazom od slanutka, ali svakako je riječ o jednom od najpoznatijih specijaliteta Bliskog Istoka. Štoviše izvorno on pripada libanonskoj kuhinji, ali odličan je svuda u arapskom svijetu.

Budući da već duži niz godine ne konzumiram meso pa tako niti paštete, otkrio sam kompletno jedan novi svijet namirnica nakon moje „mesne“ ere života i tako upoznao slanutak, temeljnu namirnicu paštete ili humusa, koji ima visoki postotak proteina u sebi. Vjerujem da sam Vam sada privukao više pažnje… 🙂

Slanutak je mahunarka čije je sjeme slično sjemenu soje ili sušenom zrnu graška. Svjetlosmeđe je boje i koristi se u pripremi variva ili kao dodatak ostalom povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela. To je visokovrijedna namirnica za ljudsku prehranu, a u mnogim zemljama predstavlja važan izvor proteina, koje povećavaju apsorpciju željeza i kalcija, poboljšava rad slezene i djeluje dijuretički.

Klijanje slanutku povećava iskoristivost proteina, vitamina i minerala, a smanjuje koncentraciju neprobavljivih ugljikohidrata. Sadrži još velike količine cinka, mangana, željeza i vitamina B-kompleksa, te bi se trebao naći barem 2-3 x tjedno na stolu.

Recept za 2 osobe:

  • 200 g. skuhanog slanutka
  • glavica češnjaka
  • glavica crvenog luka
  • ½ dl maslinovog ulja
  • papar, sol, crvena paprika po želji
  • 10-ak šampinjona
  • vlasac za dekoriranje

Priprema:

Namočite slanutak 12h u mlakoj vodi prije pripremanja recepta, te ga kuhajte sat i pol na laganoj vatri bez soli. Već kada bude slanutak pri kraju, na kokosovom ulju prodinstajte bijeli i crveni luk te na kraju dodajte narezane šampinjone na 10 min.

Kada se slanutak skuha, u blender stavite dinstani luk s gljivama, slanutak, maslinovo ulje i začine te prema potrebi i ovisno koliko gustu paštetu volite, dodavajte vodu u kojoj se kuhao slanutak.

Kada se sve izblenda, najbolje premjestite paštetu u staklene posude te dodajte najseckani svježi ili sušeni vlasac ili origano, te čuvajte paštetu u hladnjaku do 2 dana.

Savjet: Ako želite paštetu više dana čuvati u hladnjaku onda izostavite gljive, koje nisu preporučljive jesti nakon više dana stajanja.

 

Dobar tek i još bolje treninge, žele Vam Marko&Dalibor 🙂