Ništa se nije promijenilo ali sve je drugačije

Ništa se nije promijenilo ali sve je drugačije

Pozdrav dragi moji 🙂

Tema današnjeg posta je moje viđenje stvari odkad sam se vratio u Hrvatsku, kakvi su dojmovi te kakav je osjećaj vratiti se “kući”.

Puno ljudi me je pitalo zašto sam se vratio, u ovo vrijeme kada većina traži “izlaz” iz naše zemlje. Ako pratite moj rad onda znate koliko radim na duhovnosti, te da sam zadnjih godina intenzivno radio na svom umu i duhu. Vrijeme koje sam proveo na Tenerifima sam iskoristio za maksimalni razvoj u smjeru rada na sebi i podizanju svijesti na viši nivo.

Prije nego sam otišao na Tenerife, moram priznati da sam imao vrlo drugačije gledanje na život i ponajprije, svoju okolinu, što je bio jedan od glavnih razloga mog odlaska.

Ali nakon što sam zaista intenzivno radio na sebi dok sam bio na Tenerifima, sa svojim povratkom u Rijeku, moram priznati da sve gledam drugačijim očima. I kao što naslov ovog posta kaže; Ništa se nije promijenilo, ali sve je drugačije.

Naime, svi oni problemi koji su bili prisutni u našoj državi su i dalje tu, i što se toga tiče ništa se nije promijenilo, ali ja sam se promijenio. Jer sam shvatio da je puno lakše promijeniti sebe, nego cijeli svijet.

Nimalo se više ne opterećujem sa stvarima i ljudima koje ni na koji način ne mogu poboljšati kvalitetu mog života, ne čitam novine, ne gledam vijesti, ne ulazim u nikakve negativne rasprave, ne družim se sa ljudima koji su stalno negativni, politiku izbjegavam u širokom luku, ali ono najbitnije: ne dopuštam nikome da remeti moj unutarnji mir.

I kada imate takav stav, gdje god bili u ovom svijetu, vjerujte mi da ćete biti sretni. A pogotovo kada živite u ovako predivnoj zemlji sa toliko ljepota, koje moram priznati, do sada uopće nisam ni zapazio, upravo zato jer mi je um bio preokupiran totalno nebitnim stvarima, te sam trošio veliku količinu energije i vremena na stvari koje uopće nisu bile vrijedne moje pažnje. Još uvijek se tu i tamo začudim kako nisam bio svjestan u kakvom raju zapravo živim, s predivnim morem, šumom i netaknutom prirodom praktički nadohvat ruke.

Da me krivo ne shvatite, svakome bih savjetovao, a pogotovo mladima, da barem jednom probaju živjeti daleko od svog “doma”, jer je to neprocijenjivo iskustvo, te će iskusiti jedan potpuno drugi svijet. Prvenstveno smatram da će “ojačati” jer neće imati “sve na pladnju” i podršku roditelja kao što je to slučaj kod kuće. Isto tako mislim da je to odličan način da se nauči cijeniti novac, što je koliko mogu primijetiti, nešto s čim velika većina ima problema. A ukoliko u tom periodu budu i “radili na sebi”, time još i bolje, jer će im puno stvari biti jasnije te će imati drugačiji pogled na svijet i svoju okolinu.

Naravno, moram biti objektivan pa reći da sam jedan od onih rijetkih koji rade što vole i od toga žive, ali isto tako moram naglasiti da ja na novac gledam na jedan kompletno drugačiji način, što je isto rezultat dugogodišnjeg rada na sebi.

Nemam nikakve kredite, od kad znam za sebe sam podstanar, ne nosim nikakvu firmiranu garderobu – iskreno ne sjećam se kada sam si zadnji puta kupio komad neke odjeće (na što me moja bolja polovica redovito podsjeća :D), čak trenutno ne posjedujem niti auto, jer živim vrlo blizu svojeg studija za treninge.

Ono najbitnije: ni najmanje me nije briga što drugi misle o meni, niti kako me okolina doživljava.

O da, što više budete radili na sebi, shvatiti ćete koliko vam zapravo malo treba za sreću i koliko su sve te stvari u biti samo distrakcije. I koliko je sve u našem životu biti nebitno, pogotovo većina stvari zbog kojih se mnogi svakodnevno živciraju, a u velikom broju slučajeva na sve te stvari ne mogu nikako utjecati.

Zapamtite: poanta života nije sakupljati stvari, već iskustva i lijepa sjećanja, jer na kraju puta ćete samo njih moći ponijeti sa sobom…

Stoga da zaključim: jako sam sretan što sam se vratio kući, i sve se promijenilo ali ništa nije drugačije… 🙂

Vaš u Zdravlju i Sreći

Dalibor 🙂