Jesenski energetski smoothie od bundeve by Marko Bogdan

Jesenski energetski smoothie od bundeve

Dobar dan dragi ljudi 🙂

Nakon poslovne turneje od dva tjedna po lijepoj našoj, sretan sam što Vam opet mogu „kuhati“ i inspirirati vas kako da u ovaj jesenski đir uvedete vrhunske napitke ili klopu, s ciljem da na najbolji način ukombinirate sve ove predivne jesenske sezonske namirnice koje su nam na raspolaganju. Ali naravno s naglaskom na optimalan unos svih hranjivih nutrijenata, bilo da se radi o obrocima i napitcima.

Današnja glavna sezonska namirnica je butternut, zimska tikva, žute kože i predivnog narančastog mesa. Okus joj je izrazito sladak, što ovisi o stupanju zrelosti veći to je boja mesa intenzivnija, a okus sve slađi i bogatiji pogotovo ako se priprema na sirovi način kao kod ovog smoothia gdje ta slatka narančasta boja dolazi do izražaja. Šalica narezane tikve sadrži oko 60 kalorija, 16 uh, 3 g. vlakana, koja tijelu također pruža gotovo 300% dnevne potrebe za vitaminom A, 50% vitaminom C, 7% kalcija i 5% željeza.
Beta karoten tikvi daje narančasto-žutu boju, koji se u tijelu se pretvara u vit. A, koji pomaže u održavanju zdravlja očiju, a važan je u održavanju zdrave sluznice i drugih mekih tkiva. Kada govorimo o vit.C, odličan je pri zacjeljivanju rana, a važan je za zdravlje desni, dok kalij pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka.

Vjerujem da većinu ovih stvari znate te da ćete još više ovu finu sezonsku namirnicu, koja se može pripremati na  žaru, pržiti, pasirati za juhe, ili pire, koristiti u složencima, umacima i raznim  finim namazima. Priprema se vrlo brzo, tako da joj se ukloni kora, ja ju najbolje ogulim sa gulilicom, uklonimo peteljku i sjemenke, koje se inače ne koriste često, osim ako planirate sačuvati sjeme za uzgoj.

Jesenski pumpkin smoothie za cca 500ml

  • 2 dl vode
  • 1 banana
  • 1 jabuka
  • 1 naranča ili 3 mandarine
  • ¼ ceyl.cimeta
  • šalica tikve ( hokaido ili butternut )
  • 2 žličice proteina riže

Savjet: ako smoothie želite nadograditi biljnim proteinima za bolju nutritivnu vrijednost, budući da su okusi u ovome smoothiju delikatni, moja je preporuka da to budu proteini riže, a ne industrijske konoplje koja je intenzivnijeg okusa, koje je bolje kombinirati s drugim okusima.

Iskoristite sezonske namirnice maksimalno i na različite varijante jer priroda nam donosi toliko bogatstvo, samo treba biti otvorenog uma i prigrliti novosti u naš život.

Dobar tek i još bolje treninge žele Vam Marko&Dalibor 🙂