Jesenska povrtna juha sa sjemenkama i kikirikijem by Marko Bogdan

Jesenska povrtna juha sa sjemenkama i kikirikijem

Lijepi pozdrav ljudi 🙂

Stigla je…stigla je jesen, novo godišnje doba koje nam donosi hladne i kišovite dane, ali i tople fine obroke kao što su juhe, koje volim jesti najviše u jesenskom i zimskome periodu, tako da mi već pomalo fale. Zato je tu novi recept koji će od nekoliko namirnica napraviti odličnu krepku juhu koja će Vam pružiti i cjeloviti obrok ako ste kratki s vremenskom pripremom.

Što se tiče moje prehrane sa smanjenim UH, kroz iskustvo od mjesec dana koliko sam pokušao biti na njoj je dala super rezultate što se tiče u smanjivanja masti u području struka. Sada me čeka „rekonstrukcija“ prehrane jer kako ne konzumiram meso već 4 godine, proteine koje sam dobivao kombinacijom biljnih namirnica, na ovoj prehrani je bilo malo teže jer nisam imao preveliki izbor budući da svi ti izvori biljnih proteina su sadržavali i veći dio UH što me je primoralo da dosta reduciram izbor namirnica što mi je bilo malo teže za napraviti.

Ali sam nekako izgurao i shvatio veliku stvar što do tada nisam znao, a to je da su UH za moju definiciju dosta problematični u normalnim količinama, te da ih novim načinom prehrane moram reducirati na najmanju mjeru, ali konzumirajući samo one UH s kojima ću unijeti i dio proteina  u organizam.

Stoga vraćam grah, slanutak, heljdu, proso i leću u prehranu te ću i dalje konzumirati povećani udio zdravih masti, ali i pojačati treninge kako bih dobio i definiciju i masu istovremeno, dok ću nešto voća pojesti u popodnevnim satima, a daleko više konzumirati povrće, uz obrok ili kroz hladno cijeđene sokove.

Dosta priče, hajdemo kuhati 😉

Sastojci za dvije osobe:

  • 1 veća tikvica
  • 4 mrkve
  • 1 crveni luk
  • ½ šalice suncokretovih sjemenki
  • ½ šalice kikirikia
  • 2 krumpira
  • sol, mljeveni papar, chilli, suhi začini
  • 2 -3 žlice bućinog ulja

Priprema: prvo ogulite tikvice, krumpir, mrkvu i ogulite luk te sve narežite na kocke. Nakon toga u posudu stavite kuhati krumpir, dok na posudu stavite sve ostalo povrće koje kuhajte na pari tako da istovremeno kuhate ali odvojeno jer kuhanjem na pari želimo zadržati sve nutrijente u namirnicama.

Nakon nekih 10–ak minuta kuhanja povrća, skinite sve s vatre i pustite da se sve malo ohladi, ali ne prolijevajte vodu u kojoj se kuhao krumpir, jer ta voda je obogatila svoj sastav kuhanjem istovremeno povrća na pari te je odlična podloga kao povrtna voda koja će nam poslužiti za pripremanje juhe.

Kada se povrće malo ohladilo, stavite ga u blender, dodajte sve željene začine, dio suncokretovih sjemeneki, kikirikija, te onu povrtnu vodu koju dozirate onoliko koliko želite da juha bude gusta. Blendajte juhu do željene gustoće te dodajte još začina prema potrebi.

Servirajte u tanjure te ukrasite ostatkom suncokreta i kikirika te dodajte žlicu ili dvije bučinog ulja, a ako još imate i nekog svježeg peršina, još bolje 🙂

Savjet: Ako imate kvalitetan blender s BPA free posudom, slobodno možete vruću vodu staviti unutra te napraviti juhu, kao i u blenderu sa staklenom posudom na 1 ili 2 puta, ovisno o veličini posude, ali nikako nemojte raditi ovu juhu na ovaj način, ako imate blender s običnom plastičnom posudom jer takve posude ne smiju u doticaj s vrućm vodom radi otpuštanja toksina u juhu, stoga radije  u rangli sa štapnim mikserom pripremite juhu.

Uživajte u krepkoj jesenskoj juhi te nahranite i ugrijte svoje tijelo odličnim nutritivno vrijednim oborokom u obliku brzog i jednostavnog predjela ili međuobroka.

Inspirirajte nas i Vi Vašim jesenskim prijedlozima juha ili možda bezmesnih obroka kroz komentare koja biste htjeli da napravim, jer tu smo zbog Vas.

Dobar tek i još bolje jesenske treninge, žele Vam Marko&Dalibor 🙂