Meksička salata by Marko Bogdan

Meksička salata sa dresingom od cvjetače i cikle

Pozdrav ekipa 🙂

Danas Vam donosim drugi dio kolumne o energetskim ljetnim salatama. Prvu kolumnu o salatama koje osvježavaju i hrane naše tijelo, kao i korisne savjete kako ih pripremiti, možete pročitati ovdje.

Današnja salata koju naprosto obožavam ljeti je meksička, ali na moj način. Vjerujem da svatko od Vas voli sve neke standardne vrste salata obogatiti nekim svojim dodatkom te dati im svoj štih.

Budući da ne konzumiram meso niti mliječne proizvode već nekoliko godina, ove ljetne salate koje prilagođavam i različitom sezonskom dobu budući da su neke namirnice iz današnje salate dostupne tijekom cijele godine, kao što je grah koji obožavam te koji dosta, kao i slanutak, koristim jer su izrazito nutritivno hranjivi i bogati proteinima te uz kombinaciju ostalih namirnica u salati dobijem cjeloviti biljni protein koji je puno zdraviji od onoga životinjskog.

Meksičku salatu sam oduvijek volio, onda je tada išla neka tuna ili piletina, dok sada idu pojačane doze graha, kukuruza šećerca, posebice sada kada je sezona pečenjaka, a moj tajni sastojak ove salate je odlična i nažalost zapostavljena namirnica, a to je heljda, koja se savršeno uklapa okusima u ovu salatu.

Iako su ljudi dosta skeptični u vezi nje radi njezinog specifičnog okusa, ja to riješavam tako što volim dodavati razne začine i hladno prešana ulja koja ublaže njezin onaj specifičan okus jer kada pogledate njezin nutritivni sastav dolazimo do izvrsno izbalansiranog omjera i ugljikohidrata, proteina, vitamina i minerala te je uistinu odlična i jeftina namirnica. U prilog ovome dodatku meksičke salate ide i to što je heljda kao što većina zna bez glutena, što je super i dodatan plus ovom finom i laganom obroku.

Kako uvijek kada spominjemo salate ide na nju nekakav dresing, često od limuna ili jabučnog octa u kombinaciji sa nekim hladno prešanim uljem, ovdje volim umjesto takve kombinacije ubaciti malo gušći preljev, u ovome slučaju to je dresing od pirea cvjetače sa ciklom i začinima. Okus i spoj ovih kombinaciju je uistinu jedinstven.

Sastojci za 2 osobe:

 • 3 šalice kuhanog graha
 • 1 šalica kukuruza šećerca
 • 4 paprike narezane na kockice
 • 3 svježa krastvca, oguljena i narezana na kockice
 • ½ šalice prženog i slanog kikirikia
 • 3 šalice kratko kuhane heljde
 • prstohvat him.soli, svježe mljevenog papara
 • 1 žličica kajenskog papra i kurkume
 • 3 žlice hladnoprešanog lanenog ulja ili neko koje imate
 • malo svježeg ili suhog timjana

Priprema:

Ako kuhate grah i kukuruz, kuhajte na veliko a ostatak pustite da se ohladi i spremite u zamirzivač, tako da kada sljedeći puta budete radili neku od salata, da imate unaprijed pripremljene namirnice a i uštedjeti ćete si puno vremena, budući da je naglasak da se ove hranjive salate rade vrlo brzo ako je većina stvari spremna za brzu pripremu. Ako kuhate heljdu, kuhajte ju nekih cca 10 min jer ona je brzo gotova, dok ostale namirnice narežite na kockice i sve skupa sa začinima stavite u jednu posudu i dobro izmješajte.

Dresing od cvjetače i cikle

 • 2 šalice kuhane cvjetače na pari
 • 1 cikla
 • prstohvat him.soli, svježe mljevenog papara
 • 1 žličica kajenskog papra i kurkume
 • 2 žlice hladnoprešanog lanenog ulja ili neko koje imate

Priprema: Cvjetaču ako ne radite na sirovu varijantu 10-ak min kuhajte na pari te zajedno sa svježom ciklom i začinima i uljem ubacite u blender te napravite dresing, koji zatim prelijete ili konzumirate odvojeno uz salatu.

Savjeti:

Ako želite da što više namirnica bude sirovo u ovoj salati, onda heljdu natopite cca 4 h dok ne nabubri i postane mekana na dodir, a što se tiče cvjetače, ona također može i sirova uz preporuku više začina, dok u ovu salatu također može i ići rajčica koja je sada u sezoni.

Dobar tek i još bolje treninge, žele Vam Marko&Dalibor 🙂