Erik Miletić – Iluzije zdravog uma

Iluzije zdravog uma

Percepcija i naš unutarnji svijet su međusobno isprepleteni, jer sve ono što percipiramo postaje naše novo iskustvo koje mijenja naš svijet te naše stavove. Međutim, svaka promjena u životnim pogledima mijenja i našu percepciju, i to ne samo budućih događaja već i onih događaja koje smo doživjeli.

Dobro razumijevanje iluzija može nam pomoći da bolje razumijemo i istražimo djelovanje našeg uma, te da bolje razumijemo razume i njihovu različitost. Dobrim poznavanjem razuma upoznajemo svoje razmišljanje, ali i, ne manje bitno, shvaćamo zašto mogu drugi tako različito razmišljati i imati tako različite svjetove.

Također, što bolje razumijemo pojedini razum to možemo dati i konkretnija predviđanja kako će njihova međusobna hijerarhija utjecati na percepciju. Konkretna predviđanja su temelji dobrog modela jer daju podlogu i za znanstvenu provjeru.

Za bolje razumijevanje razuma u velikoj nam mjeri može pomoći i neurologija, koja proučava funkcioniranje našeg uma nakon povrede, oštećenja ili fizičkog propadanja pojedinog djela mozga ili tkiva koji omogućava njegovo normalno djelovanje.

U narednom tekstu ću obraditi određene iluzije, uz dopunu s primjerima iz neurologije kako bi stekao bolji dojam o funkcioniranju našeg uma, kako su se razumi specijalizirali za određena područja, kako jedan razum u ograničenoj mjeri može nadoknaditi svojim razmišljanjem ispad drugog razuma i kako jedan razum, spoznavši razmišljanje drugog može njime manipulirati. Također, gdje je to prikladno dopuniti ću i s objašnjenjima kroz REI model.

Iluzije po grupama

Iluzija našeg uma ima mnogo, a možemo ih rasporediti po sljedećim grupama:

  • iluzije na temelju stečenog iskustva,
  • iluzije na temelju spajanja dva ili više osjetila i
  • iluzije koje nastaju na temelju neprihvaćanja, odnosno nesuradnje razuma.

Iluzije na temelju stečenog iskustva

Stečena iskustva koja postaju pamćenje pomažu nam kako bi što bolje i brže percipirali svijet oko sebe. Emocio je razum koji pored naše motorike primarno obrađuje i svjetlosne podražaje, te kroz iskustva uči kako prepoznati sjene, pokrete, lica, izraze lica, prostor oko sebe i odnos objekata u prostoru. Racio te podatke selektivno obrađuje tako što kategorizira i povezuje s usvojenim pojmovima i time nam daje svjesnu predodžbu. Instinkt na temelju vizualnih podražaja mijenja dinamiku unutrašnjih organa koristeći se električnim i biokemijskim mehanizmima (kao na primjer adrenalinom). Sve te unutarnje promijene Racio osvještava tako što ih kategorizira u različite osjećaje kao što su opasnost, strah, toplina, sigurnost i drugo.

Kako riječ mijenja naš svijet

Svaka usvojena riječ kako dopunjuje naš svijet tako se i povezuje s već usvojenim pojmovima. Na taj se način naš svijet širi i povećava našu sposobnost apstrakcije, asocijacije, razumijevanja i razmišljanja, a djelomična i shvaćanja osjećaja. Ukoliko u našem umu postoje usvojeni pojmovi, tada ih je moguće i reproducirati samo na temelju djelomično prepoznatog uzorka i/ili danog konteksta.

Na taj način nam naš um, kada pričamo u bučnoj okolini, može reproducirati cijele riječi, iako takav podražaj i nije došao do našeg uha, već samo dio riječi i šum. Tako nastaje iluzija da smo čuli cijelu riječ i šum. A tu iluziju ćemo tako prepoznati jer ne možemo odrediti koji dio riječi je zapravo šum prekrio. Međutim, ukoliko je to neka strana riječ, koju naš um nema u svojoj bazi pojmova, tada tog fenomena nema jer nam um ne može napraviti reprodukciju.

Sve to nam ponovno pokazuje kako naš svijet nastaje iz sjećanja jer nam naš um nije točno opisao što se dogodilo, već dopunio svojom reprodukcijom na temelju stečenih iskustva, odnosno predodžbi i očekivanja.

Kada prostor izroni s površine

Iako živimo u svijetu koji ima tri prostorne dimenzije, slike koja nastaju na rožnici našeg oka su konkavno dvodimenzionalne. Međutim, kako svako oko ima svoj kut gledanja tako te dvije slike nisu identične, već su isti objekti na svakoj slici malo zamaknuti. Na temelju tog odstupanja te kroz stečena iskustva iz vrlo ranog djetinjstva naš um tvori predodžbu udaljenosti, dimenzija i rasporeda objekata koje gledamo. S tim sposobnostima se nismo rodili, već se razvijaju postepeno od trenutka kada progledamo.  Kako Racio, naš jedini svjestan razum, u tim vrlo ranim periodima našeg života još nije bio dovoljno razvijen mi zapravo nemamo svjesna sjećanja kako smo učili gledati i kako je naš svijet polako postajao sve više trodimenzionalan.

Kada se dobro poznaje mehanizam nastajanja trodimenzionalnih slika u našem umu na temelju dvodimenzionalnih, moguće je napraviti različite iluzije kao što su stereogrami (autosterogrami) i 3D filmovi.

Kako um tvori pokret kojeg nema

Slike koje nastaju na našoj rožnici nisu samo dvodimenzionalne već su i statične, stoga kao što naš um tvori trodimenzionalni svijet, tako mora iz tih statičnih sličica stvoriti i predodžbu pokreta. Emocio je primarni razum koji nam dočarava pokrete, tako što ih na temelju statičnih slika iz vanjskog svijeta prenosi u naš svijet. Kroz rana iskustva Emocio je razvio određene moždane sklopove koji su specijalizirani za prepoznavanje različitih smjerove gibanja kao što su kružno, gore-dolje, lijevo-desno itd. To znači da se samo taj sklop aktivira uz prepoznavanje objekta i dodaje mu osobinu kretanja koju je Emocio prepoznao.

Ukoliko poznajemo te uzorke, možemo prevariti naš Emocio tako da ih nacrtamo na statičnoj slici, a oni će biti preneseni u naš svijet kao gibanje. Na sljedećoj slici je takav primjer, pa ako gledamo lik u sredini možemo vidjeti kako se ostali likovi okreću.

iluzije zdravog uma 3

Mnoge sposobnosti Emocija su se razvile kroz evoluciju i postale potencijal koji dobijemo s rođenjem, što znači da ih moramo kroz odrastanje razviti. Često te sposobnosti uzimamo zdravo za gotovo jer se tog učenja ne sjećamo, odnosno nismo uložili svjestan napor, kao što je to slučaj kod učenja Racijom, pa tako tek u slučajevima oštećenja tih moždanih sklopova postaje svjestan što nam naš um sve omogućava, ali i kako funkcionira.

U slučaju oštećenja modula za prepoznavanje gibanja čovjek više ne može spontano prepoznati gibanje, već sve događaje vidi isključivo kao niz statičnih slika. Takvo oštećenje se u neurologiji naziva akinetopsija i dobro je dočarana u ovom videu. Pošto su razumi autonomni, jedan razum može nadoknaditi ispad drugoga, ali samo u okviru svojih mogućnosti pa tako si ljudi s akinetopsijom mogu pomoći Racijevom logikom i prepoznati pokret.

Npr, ako je auto na cesti i šofer sjedi u njemu, te se čuje zvuk motora logično možemo zaključiti da se auto miče iako tako ne vidimo. Ovaj primjer nam ujedno i pokazuje kako je na određenim područjima jedan razum daleko superiorniji u odnosu na drugi.

Igra sjene i uma

I sjene imaju svoju ulogu u oblikovanju našeg svijeta jer daju ključne informacije o obliku onoga što gledamo, stoga je njih Emocio naučio koristi kako bi naša predodžba bila što bolja. Međutim, poznavajući njegova očekivanja možemo ga prevariti kao što je to prikazano na sljedećoj slici.

iluzije zdravog uma 2

Na prvi pogled na slici nije ništa neobično – jedan valjak koji baca sjenu na šahovska polja, gdje vrlo jasno vidimo kako je polje A tamnije od polja B u skladu s očekivanjima. Zapravo polja A i B su iste boje, što možemo vidjeti na desno strani slike kada ta polja izoliramo izvan kompozicije. Ova iluzija nastaje na Racijevom dobrom razumijevanju kako Emocio funkcionira, a kako trik nastaje možete pogledati ovdje.

Moć Racijeve iluzije

Ovaj primjer iluzije nam ne otkriva samo kako razmišlja Emocio, već i Racio, odnosno  kako jedan razum može zavaravati drugi i držati ga u iluziji. Racio, kao razum na vlasti, iako ne poznaje REI model, vrlo uspješno manipulira Emocijem i Instinktom, bilo to u marketingu ili u politici i religiji, a sve to kako bi se održao na vlasti.

Racijeva moć je danas velika, jer ima utjecaja na svim područjima. A kao što možemo i sami vidjeti, učinak iluzija ne nestaje čak i kada shvatimo da su to samo iluzije. Temelj Racijeve moći je neprihvaćanje Emocija i Instinkta. Međutim, čovjek koji se prihvaća nema potrebu za maskama i kulisama, pa tako nema ni potrebu za lažnim produktima koje mu Racio nudi.

Također, čovjek bez kulisa puno lakše vidi tuđe kulise i prepoznaje laži, te ga ne mogu zavesti prazna obećanja i ideologije. Jedini odgovor na Racijeve manipulacije je put prihvaćanja, rad na sebi kroz suočavanje s vlastitim kulisama, a kada one padnu past će i moć Racijevih iluzija.

U sljedećoj kolumni opisujem iluzije iz preostale dvije grupe.

Vezane kolumne: