Eksperiment sa low carb prehranom by Marko Bogdan

LCHF ručak i obračun sa masnim naslagama

Pozdrav ekipa 🙂

Nakon nekoliko tjedana koje sam posvetio visokoenergetskim ljetnim salatama koje možete vidjeti ovdje;

Energetske ljetne salate

Meksička salata

Azijska ljetna salata

danas Vam donosim jedan vrlo hranjiv ručak za sve one koji znaju da ih ugljikohidrati debljaju, pa čak i ako ih samo gledaju 😀

Šalim se, ali gledajući sebe to bi i mogla biti djelomična istina budući da sam po tipu građe onaj, kako ja kažem, najnezahvalniji, a to je endomorf koji vrlo brzo dobiva na masi ako održava konstantno treninge, ali nažalost i onaj koji ako prestane trenirati vrlo brzo izgubi onaj definiran izgled lijepo građene osobe. U to sam se i sam uvjerio bezbroj puta jer kada sam u treningu barem 4xtjedno, te ako radi posla imam pauzu od nekoliko dana ili kada sam imao ozljedu 2 tjedna, primijetio sam da se sav moj trud  i rad rada praktički izgubi u samo 2 tjedna, iako sam pazio na prehranu, a ja sam lik koji jako pazi na prehranu 😉

Stoga sam se ovih dana odlučio na nešto što nikada nisam u životu napravio, a to je jedan eksperiment od cca 2-3 mjeseca, ovisno koliko će moj um to moći podnijeti, ali uvjeren sam da hoće jer još sam u ranoj životnoj fazi kada mogu eksperimentirati sa oscilacijama svoje kilaže i igrati se sa svojim tijelom, kako bih otkrio što sve moje tijelo može postići, ako je um dovoljno jak i ako je fokus zacrtani cilj.

Uvijek sam imao problema s mastima u donjem dijelom leđa i strukom, jer sam vidio da se prvo tamo debljam neovisno o prehrani, još od dana kada sam trenirao i jeo meso i mliječne proizvode do sada, kada već 4 godine to ne jedem.

Uvidio sam da kod mene pravilna uravnotežena vegetarijanska kuhinja(uveo sam si med i jaja nakon 2 godine veganstva nazad jer mi je tijelo tražilo), također nije svemoguća te da me unos zdravijih namirnica nije doveo do željenih rezultata iako naporno vježbam svaki tjedan.

Znači iako baš pazim što unosim u sebe od hrane i tekućine, mislim da ipak postoji neki drugi problem zašto ne mogu dogurati do svog cilja, a to je izdefiniran tjelesni izgled koji me ne motivira radi drugih nego radi sebe samoga da vidim dali mogu biti izdefiniran i lijepo oblikovan budući da imam skoro pa 2 metra pa treba i nabaciti dovoljno mišićne mase na tu visinu.

Tako da sam inspiriran zadnjim Daliborovim eksperimentom skužio da je možda ključ mojega neuspjeha u unosu  ugljikohidrata koji čak niti nije prevelik i uvijek gledam da ih konzumiram tijekom dopodneva, a popodne sve manje ili ništa.

Uzimam ih i iz zdravijih izvora namirnica koje se vjerojatno možda i s nekim genetskim predispozicijama skladište u masne naslage. Ne vjerujem previše da nas genetika određuje kako ćemo vizualno izgledati, ali nešto ima i u tome, budući da mi otac izgleda više kao powerlifter koji 10m drva iscijepa za doručak, snažan je i velik ali gledajući vizualno „mastan“.

Možda je i to moja sudbina, ali mislim da ću nakon ovog eksperimenta otkriti dali je to stvarno tako. Odlučio sam da ću od 22.08.2016. pokušati smanjiti unos UH na max. 50gr dnevno, malo pojačati unos proteina, a najviše unositi zdrave masnoće(avokado, orašasti plodovi, sjemenke, jaja, kikiriki, puno povrća posebice zelenog lisnatog, hladno prešana ulja…), jer će mi one biti glavni pokretač energije u tijelu budući da tijelo neće imati UH kao izvor energije, dok će masne naslage poslužiti kao dodatno gorivo koje će se iskoristiti u onome smjeru koji želim.

Biti će mi to moj najveći izazov jer obožavam hranu i puno voća i povrća dok ću voće morati reducirati na min. i jesti ga možda samo svakih 4-5 dana da utažim želju i napravim lagano punjenje za dobitak mišićne mase, dok ću povrće jesti svakodnevno bilo kroz obroke ili hladno cijeđene povrtne sokove uz dodatak malo citrusa i đumbira radi okusa.

I zadnja zanimljivost prije objave recepta i načina pripreme ovog gore prefinog obroka je ta da ću tijekom toga perioda imati 17-satni dnevni post gdje ću konzumirati hranu od nekih 13 h do 20 h i tada unijeti sve potrebne kalorije i vježbati, dok ću tijekom posta piti puno vode i nezaslađene biljne čajeve. Kasnije ću UH dignuti budući da želim taj prehrambeni izazov pretvoriti u način života jer rezultati su konstantni samo onda kada nešto gledamo kao stalni životni stil, bilo da se radi o prehrani ili o vježbanju.

Sve u svemu biti će ovo jedan zanimljiv period u mojem prehrambenom životu gdje ću pokušati ostvariti svoje zacrtane ciljeve ali znam da sve što um zamisli, tijelo može napraviti.

A sada dosta priče…idemo kuhati 😉

Za cca 2 osobe:

 • 2 tikvice
 • 1 avokado
 • 10 mrkvi
 • ½ glavice svježeg kupusa
 • 1 šalica oraha
 • 4 paprike
 • 2 rajčice
 • 1 šalica listova kelja
 • ½ limuna
 • raznih začina po želji ( sol, papar, kurkuma, chilli, origano…)
 • 3-4 žlice nekog hladno prešanog ulja po želji

Priprema:

Ogulite tikvice ( one zelene ne morate jer nemaju debelu koru), nasjeckajte na kockice te marinirajte sa soli, hladno prešanim uljem i ostalim začinima te pustite da odstoji 15-ak minuta da otpusti vodu koji kasnije prolijete.

Za to vrijeme narežite kupus za salatu te isto malo posolite da kupus omekani i pusti malo vode koju isto možete proliti.

Tikvice nakon što su se marinirale bacite na tavu i neko hladno prešano ulje te grilajte dok ne omekane i  ispuste svu vodu. Nakon što ste spekli tikvice, spremite ih u neku metalnu posudu s poklopcem kako bi sačuvale toplinu dok radite druge stvari za ručak. Nakon što su tikvice gotove, na tu tavu naslažite po polovice mrkve te prema potrebi dodajte još malo ulja ako je potrebno da bi se mrkve mogle speći a ne zagorjeti.

Kada je mrkva gotova, spremite ju u posudu s tikvicama, te na tavu zadnje stavite 2 polovice avokada ako radite za dvije osobe koje onda na laganoj vatri malo grilate da pokupi sokove od prethodnog povrća koje se peklo u tavi.

Što se tiče salate, u kupus dodajte sirove rezane listove kelja, šalicu oraha, sok pola limuna, sol, začine, rezane paprike i rajčice te sve dobro promiješajte.

Dobar tek! 🙂