Azijska ljetna salata by Marko Bogdan

Azijska salata od sezonskog povrća i kikiriki kokos dresinga

Pozdrav dragi ljudi 🙂

Danas Vam donosim svoju treću ljetnu energetsku sezonsku salatu koja mi taži glad u ovim ljetnim danima. Ukoliko niste pogledali prethodne dvije ljetne inspiracije, linkovi su ovdje;

Energetska ljetna salata

Meksička salata

Kako je ljetna sezona povrća u punome zamahu, tako i gledam da mi moje salate, koje mi sasvim komotno zamjenjuju glavni dnevni obrok, budu pripremljene od raznog  povrća kao što su tikvice, svježa paprika i fini svježi bosiljak u sezoni.

Kako uvijek gledam da mi salate budu okvirnih omjera najbitnijih nutrijenata, gledam da tu bude dobra doza povrća, svježeg ili pečenog kao u ovome slučaju grillane tikvice i paprika iz kojih dobivam najviše vlakna, vitamine i minerale, dok su mi namirnice poput slanutka i leće odlični izvori proteina i uhljikohidrata kao i u ovome slučaju dresingu od kikiriki namaza i kokosovog ulja koji daje one zdrave masnoće našem organizmu te hrani naš mozak.

Sastojci za 2 osobe:

  • 1 veća tikvica
  • šalica slanutka
  • 2 šalice zelene leće ( najbolje prije namočiti jer će se drže skuhati )
  • 4-5 paprika
  • prstohvat svježeg bosiljka ili nekog drugog zčinskog bilja
  • prstohvat him.soli, svježe mljevenog papra, kajenskog papra i kurkume po želji

Dresing

  • 4-5 žlica kikiriki maslaca (ja sam radio svoj domaći)
  • 2 žlice kokosovog hladno pršanog ulja
  • začina po želji

Priprema:

Tikvice  i papriku narežite na ploške ili kockice s time da tikvice nakon toga morate nasoliti malo i pustiti 15-ak minuta da puste vodu koju prolijete te onda na nekom biljnom, ja preferiram kokosovom ulju bez mirisa, propržite narezane tikvice i svježu papriku  koju stavite 5 min nakon tikvica i začinite ih po želji. Za to vrijeme skuhajte nekih 10-ak minuta leću i procijedite, ali pazite da vam bude malo al dente, ne prekuhana kao blato, te ju isperite nakon kuhanja da vam se ne zaljepi. Što se tiče slanutka, moja je preporuka da ga skuhate sami naspram onih već u konzervi, ali ako nemate vremena i te iz konzerve će poslužiti.

Kada ispečete tikvice i papriku, prebacite ih u neku metalnu posudu da drže toplinu te stavite na njih 1 žličicu kokosovog hladno prešanog ulja i pustite neka se otopi po njima.

Uzmite veliku staklenu zdjelu te sve namirnice zajedno promiješajte i začinite prema željama i ukusima, jer čar svega ovoga je to da nema jedinstvenog recepta niti pravila i svatko si još može ubaciti unutra ono što voli.

Što se tiče dresinga za salatu, njega napravite tako kada maknete tikvice i paprike sa tave, stavite kikiriki maslac i kokosovo ulje na one sokove koji su se stvorili tijekom grillanja povrća na tavi, te ako treba dodajte još začina. To sve miješajte dok ne dobijete gustoću dresinga prema želji koji servirajte sa strane u zdjelicu ili sve prelijte po salati.

Savjet: ako planirate koristiti kuhani slanutak, a nemate puno vremena da stojite sat i pol kraj njega dok se skuha, mislite unaprijed te svakih 8 sati mijenjajte vodu dva dana jer nakon što se toliko namoči, slanutak će biti dovoljno kuhati 10-15 min, a ako volite i koristite slanutak dosta u prehrani, onda napravite više odjednom kuhanog slanutka, a višak pohranite u hladnjak na par dana i tako ga kuhanog i ohlađenog stavite u zamrzivač.

Dobar tek i još bolje treninge, žele Vam Marko&Dalibor 🙂