30 dana na ketogenoj prehrani – iskustvo i rezultati

30 dana na ketogenoj prehrani

Pozdrav svima 🙂

Kao što znate, prije mjesec dana sam krenuo sa svojim eksperimentom – ketogenom dijetom. Na dnu ovog teksta možete naći dva prijašnja posta, o početku i 15 dana kasnije.

Prošlo je 30 dana od kada sam krenuo sa kompletnim izbacivanjem ugljikohidrata iz prehrane i sada sam se već potpuno prilagodio. Kao to znate, osim što sam na keto dijeti, istovremeno želim vidjeti može li se dobiti na mišićnoj masi ovakvim načinom prehrane.

Za sada su pomaci vrlo mali što se tiče dobitka na masi, ali to je zato što imam toliko energije jer tijelo stalno sagorjeva masti, da mi je jako teško “biti na mjestu”, i stalno sam u nekom pokretu. Naravno i trening je isto bitna stavka, a pošto ne koristim utege, to je još jedna otežavajuća okolnost, ali pričekat ću kraj eksperimenta pa ću onda izmjeriti rezultate.

Što se tiče energije, sna, probave i općenito kako se tijelo ponaša – iznimno sam zadovoljan. Hrana je puna okusa i vrlo zasitna. Nemam nikakve porive za “junk food-om”, slatkim niti škrobnim ugljikohidratima. Čudesno je kako se tijelo na sve navikne i koliko je sve “u glavi” ustvari.

I dalje, naravno, ne jedem prije 13-14 sati popodne, znači svakodnevno postim 16-17 sati. Jedem veliki ručak, shake popodne i veliku večeru, sve to u periodu od 8 sati. Trudim se ne jesti poslije 21 sati, da dam tijelu dovoljno vremena da probavi hranu prije nego što idem spavati, jer san i oporavak su ključni, ne samo za bilo kakve fitness rezutate, već i za zdravlje prvenstveno.

Probava mi je redovita, iako nisam jeo ništa povrća od početka eksperimenta. Nemojte me krivo shvatiti, ne kažem da ne jedete povrće(pogotovo ne zeleno), samo prenosim svoja iskustva u ovih 30 dana. Zeleno organsko povrće je nešto čega nikada ne možete jesti previše, samo ga je nažalost vrlo teško naći. To je jedan od razloga zašto sam uvjeren da budućnost i ključ dobrog zdravlja i dugovječnosti, leži u uzgoju vlastite hrane.

Što se tiče spavanja, spavam kao beba, ali to je bilo tako i prije eksperimenta, tako da ne mogu to prepisati načinu prehrane.

Pijem puno vode, u prosjeku 4 litre dnevno, s tim da magnezij klorid popijem ujutro i navečer. Hranu dosta solim jer je unos natrija, skupa sa magnezijem i kalijem vrlo bitan na ovakvom načinu prehrane, i razlog zašto neki nemaju uspjeha i brzo odustanu. Samo je potrebno dobro se pripremiti i proučiti sve, kao što vjerujem, radite i za sve druge ozbiljnije odluke koje donosite u životu.

Ono što me najviše oduševljava je količina energije i razina “čistoće uma”. Nema više umora nakon ručka, potrebe za stimulansima(kofeinom), tako da je po mom mišljenju ovakav način prehrane idealan za poslovne ljude, zaposlene majke, i bilo koga tko želi visoku razinu energije tokom dana, ali zar postoji netko tko to ne želi? 😀

Isto tako, uvjeren sam da je keto dijeta odlično rješenje za sportaše, je je opravak puno bolji, upale su puno manje i energija je praktički beskonačna. Ali trebati će još godine da se “punjenje ugljikohidratima” i “ugljikohidrati nakon treninga su neophodni za oporavak” mitovi izbace iz glave mnogih, prvenstveno nutricionista i trenera.

Vjerujem da kratkotrajni post dodatno pojačava efekt ketogene dijete, jer tijelo dodatno ulazi u masne depoe kojih svi imamo pregršt u svojim tijelima, neki više neki manje 🙂 Ako volite jako jesti doručak, to je isto u redu, onda preskočite večeru, bitno je da tijelu date period od barem 14-16 sati bez hrane, da se samo “servisira i očisti iznutra”.

Ono što ću sada početi pomalo ubacivati je voće(jabuka, lubenica, banana, datulje) par puta tjedno, čisto da vidim kako će tijelo reagirati(borovnice konzumiram od početka). Imam teoriju da kada se tijelo navikne na ovakav način prehrane, čak i povremeni unos ugljikohidrata par puta tjedno ne utječe bitnije na otpuštanje inzulina i glukozu u krvi. Javim se ponovno za 2 tjedna… 🙂

Vaš u Zdravlju i Sreći

Dalibor 🙂

 

Prijašnji postovi o mom eksperimentu:

Početak ketogene dijete

15 dana na ketogenoj dijeti