Erik Miletić – Pravedno školstvo 6. dio

Instinktova grupa predmeta

U izgradnji pravednog školstva težimo ravnoteži sva tri razuma. Međutim, predmeti koji odgovaraju Instinktu gotovo da ne postoje u Racio školama jer su ili izbačeni iz školskog programa ili su promijenjeni u skladu s Racijevim načinom razmišljanja.

Racijevo jednoumlje nije napravilo štetu samo u školama, već je narušilo cijeli eko sustav te tako ugrozilo i postojanje samog čovjeka. Od sva tri razuma, Racio je zadnji koji je prepoznao štetnost takvog načina razmišljanja, a to je svakako dobar primjer kako je jednoumlje bilo kojeg razuma dugoročno vrlo loše.

Kao što Emocio upravlja spolnošću tako Instinkt upravlja imunološkim sustavom kojeg održava prirodnom prehranom, ali kao što se Racio okomio na Emocijevu spolnost tako se okomio i na Instinktov imunološki sustav čiju vrijednost neprestano umanjuje svojom propagandom, te ga sputava i preopterećuje strahom i stresom kako ne bi mogao normalno funkcionirati. Rješenje je u suradnji Racija i Instinkta u medicini koja služi dobrobiti cijelog čovječanstva, a ne kao sredstvo bogaćenja pojedinaca.

Ključno je osvijestiti da je naš imunološki sustav vrlo moćan te da su prirodna hrana i voda važni za zdrav razvoj. To nije dovoljno dodati samo kao predmet, već je nužno primijeniti na nivou cijele škole i naravno društva u praksi kroz prehranu i općenito kao način razmišljanja.

Instinkt se razvija tako što se prilagođava prirodi, stoga je u njegovom razmišljanju urođen suživot s prirodom, odnosno briga za prirodu i sva živa bića koja je čine. Predmet priroda je predmet koji bi trebao razviti ljubav prema prirodi i suživot sa svim živim bićima. Dio tog suživota je prepoznavanje i uzgoj hranjivog i zdravog bilja, kao i briga te poštovanje životinja.

Međutim, u Racio školi se priroda „doživljava“ isključivo kroz kategorizaciju i učenje napamet određenih karakteristika. Na taj način biljke i životinje postaju prazne natuknice i dijete ostaje bez imalo praktičnih mogućnosti da se upozna s prirodom i osjeti biljke i životinje kao živa bića. Kategorizacija i imenovanje jesu sastavni dio predmeta priroda, ali ne i njegov smisao.

Instinkt se razvija kao skrbni ili kreativni, a češće je dominantan razum kod žena.

Skrbni Instinkt

Pored urođene brige za prirodu skrbni Instinkt ima urođenu brigu za djecu i nemoćne, odnosno za rad s djecom s posebnim potrebama što se u praksi izražava kroz područja, odnosno zanimanja kao što su logopedija, defektologija, pedagogija, cijelo područje medicine, nutricionizam, veterina, ekologija, odgoj i čuvanje djece, briga za socijalnu pravdu (socijalni radnik, sindikalist, sudac)…

Po svojoj prirodi skrbni Instinkt je vrlo marljiv i ne traži puno zauzvrat, obično samo malo pažnje tako što ga se sasluša i potvrdi mu se njegova marljivost i briga za druge.

Kreativni Instinkt

Instinkt povezuje sve moguće i nemoguće događaje kako bi predvidio opasnost, a tu sposobnost povezivanja, koju nema ni Emocio, a ni Racio ga i čini kreativnim. Tu kreativnost prije svega prepoznajemo po humoru koji nikada nije na vlastiti račun. U suradnji s Emocijom tu kreativnost može izraziti kroz ručni rad, aranžiranje, modni dizajn ili kreativni marketing. Dok svoju kritičnost, sumnjičavost i intuiciju u suradnju s Racijem može izražavati kroz novinarstvo, odnosno može te vještine primijeniti u ulozi inspektora koji često od mnogih mogućnosti nasumično izabere upravo onu s greškom.

Kako su Instinktu direktno podređeni osjeti za okus i miris svoju sposobnost može vrlo dobro izraziti kroz kulinarske i degustatorske sposobnosti, kao i rad s parfemima.

Pošto upravlja vitalnim funkcijama ima prirodan osjećaj za ritam, stoga se u muzici najčešće izražava kroz ritmičke instrumente kao što je bubanj, dok ostali instrumenti i pjevanje više odgovaraju osobama s dominantnim motoričkim Emocijom. Zato i jesu često bubnjari introvertni i sasvim dobro se osjećaju u pozadini, dok prve redove zauzmu „frontmeni“ pjevači i gitaristi kojima najčešće dominira (motorički) Emocio.

Lektira – upoznavanje tuđih svjetova

Introvertni Instinkt voli čitati jer čitanje pobuđuje njegovu maštu i stvaranje unutrašnjeg svijeta. Međutim, i lektira je kao i predmet priroda izgubila svoj smisao. Smisao lektire je da se kroz čitanje i radionice kroz razgovore o pročitanom razvijaju osjećaji i životni stavovi, ali i najvažnije – upoznaju drugačiji svjetovi. Te svjetove često ne možemo razumjeti, ali ih možemo naučiti prihvaćati kao jednostavno drugačije, bez potrebe da mijenjamo tuđi svijet ili vlastito mišljenje. Na taj način drugačije mišljenje nećemo razumjeti kao više ili manje vrijedno ili kao osobni napad već isključivo kao drugačiji pogled na istu stvar.

Kako Instinkt uči i koliko traje njegov školski sat?

Instinkt kao i Emocio uči kroz praksu, ali opet na drugačiji način. Emocio uči tako što promatra i nakon toga ponovi u praksi, a Instinkt koji razmišlja kroz osjećaje, kroz te iste osjećaje uči i pamti, a to kao i kod Emocija zahtijeva iskustvo kroz praksu.

Pošto Emocio i Instinkt imaju drugačiji način učenja od Racija ključno je prilagoditi i školski sat. Emocio radi dok osjeća privlačnost i izazov, dok Instinkt zbog svoje marljivosti ne treba dodatne motive već radi dok se osjeća korisnim i kreativnim, stoga bi školski sat zapravo morao postati školski „dan“ u kojem bi se učilo kroz praksu, primjenu i izmjenu znanja.

Podjelu na razrede koja se temelji isključivo na godini rođenja je također Racijeva klasifikacija koja u praksi nema osnove. Emocio je društven i voli učiti od boljih, a Instinkt slušati starije.

Svi navedeni noviteti u mnogočemu odstupaju od Racijevih okvira i zahtijevaju mnogo improvizacije i kreativnosti u kreiranju nastave, što naglašava nužnost da bi učitelji morali imati dominantan razum u skladu s predmetom kojeg predaju kako bi i njima takav oblik nastave bio u skladu s njihovim načinom razmišljanja.

Kako ocijeniti Instinkt?

Instinkt bi bilo najbolje, kao i Emocio, ocjenjivati kroz praksu na temelju uspješnosti po pojedinim područjima. Na primjer, područje uzgoja biljaka bio bilo sastavljeno od uzgoja pet biljaka, a ocjena bi odgovarala broju uspješno uzgojenih. Područje briga za starije i nemoćne bi po sličnom principu bilo sastavljeno iz skrbi za pet osoba. Svaka osoba za koju se brine bi, na primjer, plusom ili minusom dala svoju ocjenu, a konačna ocjena bi bila broj plusova. Sve su to samo primjeri, ideje vodilje i smjernice koje bi se kroz praksu usavršavale.

Što donosi prihvaćanje kod Instinkta

Introvertnost je Instinktovo prirodno ponašanje kao što je ekstrovertnost kod Emocija i to treba prihvatiti, a ne mijenjati. Kod Instinkta je pokretački motiv zavist kao što je kod Emocija takmičarski duh. Zavist i takmičarski duh u pravoj mjeri su dobri jer potiču na rad, odnosno razvoj i usavršavanje.

Kada se Instinkt ne prihvaća je sklon pretjeranoj zavisti, pakosti odnosno vjerovanju kako on sam nije dovoljno dobar da bi ostvario sreću, stoga mu je često draža tuđa nesreća, odnosno kada netko izgubi ono na čemu je on zavidan. Sve to jako dobro poznajemo u našem društvu. Zbog svoje introvertnosti i prirodne kritičnosti također je vrlo sklon predrasudama, čime sam sebe osuđuje na život u zatvoru vlastitih predrasuda.

Škola koja obuhvaća Instinktova područja omogućavaju Instinktov razvoj i njegovo temeljno izražavanje što mu omogućava samopoštovanje i prihvaćanje. Zbog toga ih je nužno uključiti u školski program ravnopravno sa svim ostalim predmetima i time omogućiti prihvaćanje svih ljudi i izgradnju pravednog društva.

Hvala na čitanju, podršci i pitanjima, Erik 🙂

Povezane kolumne:

Racio
Emocio
Instinkt
Pravedno školstvo 1. dio
Pravedno školstvo 2. dio
Pravedno školstvo 3. dio

Pravedno školstvo 4. dio
Pravedno školstvo 5. dio