Erik Miletić – Uvod u REI teoriju, 3. dio

Instinkt

Danas ću pisati o najstarijem razumu – Instinktu …

Instinkt je ime razuma, stoga se i piše velikim početnim slovom i ne označava isključivo nagone, iako upravlja i njima. Razvio se sa prvim bićima na Zemlji te upravlja prilagodbama organizma, njegovim vitalnim funkcijama, izlučivanjima većine hormona (estrogen, serotonin, …) te imunološkim sustavom.

Direktno su mu podređeni osjeti za miris, okus, bol, gađenje te temperaturu i težinu, kao i osjećaj za ritam te prirodne cikluse.

Instinkt razmišlja kroz osjećaje koji se temelje na strahovima… Razmišlja brzo, ali sa gledišta druga dva razuma i neučinkovito. Usavršava se tako da ne ponavlja greške.

U trenucima stresa može u vrlo kratko vrijeme generirati mnoga potencijalna rješenja i povezati stvari koje drugi razumi ne mogu – to daje temelje njegovoj kreativnosti i maštovitosti. Kreativnost koristi kod predviđanja opasnosti i prilagođavanja dok ne nađe rješenje koje smanjuje stres. Takvo razmišljanje je u vremenima kada je opasnost bila na svakom koraku vrlo korisno, ali se danas ocjenjuje kao pesimizam. Svaka nova promjena mu prouzrokuje stres stoga je vrlo konzervativan.

Ne voli pričati o sebi, ali voli znati sve o drugima kako bi se pripremio na promjene koje mogu i njega stići. Prije svega ga zanimaju područja: zdravlje, briga za druge, njega, kuhanje (recepti), a jako voli humor gdje također može primijeniti svoju kreativnost.

Svoje zdravlje temelji na preventivi i ljubavi prema bilju i prirodi te vjeri u svoj imunološki sustav koji ga je i doveo tako daleko. Danas je ta vjera kod modernog čovjeka poljuljana pretjeranim korištenjem Racijevih produkata iz farmacije.

Razmišlja kroz osjećaje tako što svakoj situaciji odnosno ljudima koje susreće dodjeli neki osjećaj koje povezuje i kombinira pa se i izražava vrlo neodređeno i u prenesenom značenju. Pošto su osjećaji kod Instinkta na prvome mjestu kod njega racionalna objašnjenja nemaju težinu, a to ga ujedno čini tvrdoglavim. Razmišljanje kod Instinkta je u velikoj mjeri odraz kako se on trenutno osjeća pa je njegovo mišljenje vrlo promjenljivo. U svom razmišljanju ne poznaje slike, a ni brojke. Kada ga nešto zanima ne postavlja direktna pitanja jer se boji da bi na taj način otkrio sebe.

U trenucima nezadovoljstva pažnju na sebe želi privući nametanjem osjećaja grižnje savjesti kod drugih. Svoje nezadovoljstvo može izraziti kroz različite bolesti, od glavobolje pa sve do raka kada mu život gubi smisao, jer njegove želje nisu ispunjene kroz duže razdoblje.

Pošto svoju predodžbu svijeta stvara na temelju strahova, vrlo je sumnjičav, zabrinut, bojažljiv, introvertan, tvrdoglav, osjećajan i kritičan, ali i osjetljiv na kritiku i humor na njegov račun. Rađe se povuče, utihne ili bježi nego napada, a napada isključiva kada nema drugog izlaza.

U kombinaciji sa Racijom to čini kroz riječi kritike i osude, a u kombinaciji sa Emocijom kroz nasilje. Nikada za sebe neće reći da je pesimističan već realan. Voli toplinu svoga doma u okruženju ljudi kojima vjeruje i koji mu daju sigurnost, a najčešće su to familija i najbliži prijatelji.

Njegovi temeljni motivi su zavist i potreba za sigurnošću odnosno zaštitom; ne poznaje pohlepu i takmičarski duh. Brzo sudi pa njegov svijet često ispunjavaju predrasude. Voli pravdu i čvrst karakter te smatra da oni koji imaju više moraju dati onima koji imaju manje. Dobro se snalazi u neimaštini dok se u vrlo kritičnim situacijama osjeća nemoćno.

Kada se ne prihvaća postaje pretjerano zavidan te čak pakostan pošto u trenucima neprihvaćanja vjeruje da ne može biti sretan stoga mu je draža tuđa nesreća, posebno kada netko izgubi upravo ono na čemu mu on zavidi. Zbog pesimizma, vrlo često, stvara lošiju sliku o sebi te u kombinaciji sa strahom da će izgubiti voljenu osobu postaje posesivan, a kada se doda kreativnost predviđanja crnih scenarija postaje i neopravdano ljubomoran. Sklon je fobijama i psihosomatskim bolestima, a kada se nađe ispred problema kojeg ne zna riješiti najčešće zaplače…

Kada se prihvaća razvija vrlo visoku empatiju, kreativnost, brine za druge koji u njegovim očima trebaju zaštitu. Vrlo je marljiv pošto je jedini razum koji ne treba motiv da bi radio.

Kroz evoluciju je Instinkt u sklopu svojih funkcija (prilagodba, prijenos stečenih iskustva, preživljavanje i zaštita) razvio sebi specifične kanale preko kojih komunicira sa drugim Instinktom. Jedan takav primjer je miris koje Racio može klasificirati samo kao mirisno i/ili smrdljivo dok je Instinktu to bogat izvor informacija.

Kroz svoje kanale dolazi do znanja do kojih Racio ne može, a u slučajevima kada Racio osvijesti poruku, ali ne i način na koji se došlo do te informacije, to se manifestira kao intuicija ili ideja iz vedra neba. Racio razmišljanja Instinkta najčešće interpretira kao strah i nelagodu odnosno osjećaj topline i ugode.

Pažnju i naklonost izražava tako da pokaže dio svog svijeta, a po teoriji pet jezika ljubavi možemo reći da je su njegovi jezici ljubavi: kvalitetno vrijeme i male usluge. Svoje sposobnosti često razvija u dva smjera: skrbnost ili kreativnost (humor), a rijetko u oba.

Vjeruje u jednakost svih živih bića stoga se i nabolje osjeća u konzervativnom svijetu gdje su svi jednaki što smanjuje njegov strah. U periodima neprihvaćanja najčešće stvara društveno uređenje u kojem može kontrolirati sve druge dakle diktaturu.

Instinkt je češće vodeći razum kod žena …

p.s. Ako ste Instinkt vrlo vjerojatno ste primijetili isključivo njegove „loše“ osobine i doslovno preskočili „dobre“ stoga ću neke od njih ponoviti: kreativnost, maštovitost, marljivost, osjećajnost i suosjećajnost, osjećaj za humor i brigu za druge, ljubav do prirode, voli pravednost i jednakost, smatra da oni koji imaju više trebaju davati onima koji imaju manje…

p.s.s. Ako ste vrlo izražen Instinkt u ovom trenutku mi ne vjerujete da sam sve te karakteristike naveo stoga nema druge nego da ih potražite kroz ponovno čitanje;

Područja zanimanja koja odgovaraju Instinktu su: medicina, veterina, kuhanje, ekologija, pedagogija, defektologija, rad sa okusima i mirisima (parfemi, vino, hrana, …), a mogu biti i kreativni direktori,komičari (samo kao tekstopisac, ali ne i kao izvođač). U suradnju sa Racijem može biti: novinar, inspektor, kriminalist, sudac, …

U sljedećoj kolumni govorim o razumu Emociju koji ne poznaje strah, upravlja motorikom i voli seks, a kao što pogađate, češće je vodeći razum kod muškaraca… 😉

Do čitanja, Erik