Klinička Somatika i vrhunski sport – Aleš Ernst

Svjesnim pristupom i kontrolom pokreta, baš poput somatskih vježbi, možemo promijeniti način na koji mišići rade i educirati se kako bismo uklonili nepoželjne kontraktilne obrasce. Cilj je postići uravnotežene i jedinstvene kontrakcije mišićaste da sam pokret potekne iz trupa jer se tamo nalaze najjači mišići u tijelu.

Uz to, važno je istaknuti da ekstremiteti trebaju ostati pod kontrolom i imati dobar grip da bi oslobodili akumuliranu energiju stvorenu pri svakoj kontrakciji.

Bilo kakva ukočenost ekstremiteta, latentna razina napetosti i senzorno motorna amnezija posljedično uzrokuje preranu pojavu umora, poput refleksnih obrazaca koji onemogućuju učinkovito djelovanje. Postizanje čak i umjerene mišićne koordinacije sa somatskim pokretima rezultira poboljšanjem izdržljivosti, brzine, snage i okretnosti.

Uzorak pravilnog osjećaja postaje stalno prisutan, nema off-dana i osjećaja ukočenosti tijekom trenažnog procesa  ili natjecanja. Drugim riječima, svakim izvođenjem somatskih vježbi osjećaj postaje sve izraženiji i bolji, te lakši i brži u ponovnom uspostavljanju kontrole i osjećaja.

Glavna razlika između ovoga i klasičnog pristupa trenažnom procesu, baziranog na beskonačnom ponavljanju, jest da bez uspostave svjesne kontrole oslanjamo se isključivo na vanjsku manipulaciju pokreta koja izaziva refleksnu reakciju tijela (nesvjesnu) i postaje igra nagađanja. Ovo objašnjava i zbog čega je mnogim vrhunskim sportašima teško ponoviti prošle uspjehe u narednim godinama i zašto se bore postići optimalnu razinu tjelesne spreme.

Najveća prepreka za prevladati jest poremećaj/veza/održavanje komunikacije na relaciji mišić-mozak. Ostali organski sustavi (kardiovaskularni, respiratorni i dr.) su mnogo lakši za upravljanje i koordinaciju jer su konstantno aktivni i mogu biti usklađeni sa samo nekoliko specifičnih treninga.

Problem sa lokomotornim sustavom jest da prekomjerna količina treniranja i time povezan gubitak efikasnosti vodi do kroničnog umora, te preoptereti ostale sustave(kardiovaskularni, dišni i dr.). Iz tog razloga, za oporavak treba koristiti somatiku zajedno sa laganom fizičkom aktivnošću umjesto vožnje bicikla ili trčanja npr…

Nepotrebno i pretjerano ponavljanje istih obrazaca pokreta i kod treninga i kod oporavka vodi u krive navike i automatizaciju bez kontrole, otupljuje osjećaj i efikasnost. Što je veća sila ili napor kad se radi automatizirano bez prisutne svijestne kontrole, to je veća redukcija osjeta ili naše pažnje usmjerene na osjećaj.

Iznimno se može javiti i ozljeda. Neke stvari se ne mogu svjesno kontrolirati, dok druge mogu. Uspjeh neće izostati kada pronađemo način kako svjesno postići željeno. Ipak, sve počinje i završava u mozgu i naša svijest (ukoliko je imamo dovoljno) je ona koja osigurava rješenje u svakoj situaciji.

Primjer integracije kliničke somatike i treninga

Pozdrav, Aleš!

Ja sam dobro, hvala! Primjećujem napredak u svemu što radim.. Kako je zapao snijeg, prošli tjedan sam ga nastojao čim više iskoristiti. Na snijegu sam osjetio napredak u obliku mekoće, a tako sam se osjećao i kasnije nakon somatskih vježbi kojima sam se opustio. Nakon tri dana takvog tempa bilo je potrebno i više vježbi. Lako sam se opustio, ali s manje napretka. Osjećao sam samo dobro opuštanje bez osjetnoga napretka. Nakon uspješnog tjedna imao sam i više bolova u leđima koje sam pravilnim vježbama i otklonio, ali već sljedećeg dana bol se vratila. Čak ni somatske vježbe nisu bile velika pomoć, jer ih nisam osjećao zbog toga što je tijelo od previše napora postalo prekruto i umorno.                           

Nakon dva dana odmora ponovno sam počeo sa somatskim vježbama i osjećaj je sada bio tu, što me jako razveselilo! 

Primjećujem da kada sam jako aktivan i bordam neprestano po nekoliko dana ne osjećam napredak prilikom vježbi, već samo dobro opuštanje, a kada tijelo postane umorno gubim i taj osjećaj. Kada nisam toliko aktivan i ne opterećujem tijelo previše osjećam napredak vježbama, ali se moram natjerati da nisam prečvrst već ustrajan.                                                                                                                                                                                                

Posljednja dva tjedna preuzela me želja za bordanjem i osjetio sam i malo nazadovanje kod vježbi, ali sam se opet vratio. Moram biti pažljiviji i ustrajniji, te raditi na pravilnoj raspodjeli aktivnosti i somatike. Klinička somatika mi puno pomaže pri opažanju koliko mi je potrebno, a kada se zaustaviti. To je prednost i u ostalim aktivnostima, kao i pri bordanju gdje želja prevlada, ali već i sa opažanjem i osvješćivanjem toga puno napredujem!                                                                                                                                                                                        

Trenutno sam u SAD-u na prvom natjecanju za Svjetsko prvenstvo! Osjećam se odlično, mada treninga zbog loše sezone nije bilo dovoljno, no unatoč tome zbog dobrog osjećaja unutar svog tijela sam vrlo siguran u sebe!                                                                                                                                                                                                       

Hvala!
Lijep pozdrav!
Aljoša Kivec, Maribor

somatika

AEQ Klinička somatika je proces učenja kvalitetnije kontrole nad mišićima i gibanjem. To nam omogućuje da te mišiće ne zadržavamo napetima nesvjesno i nenamjerno. Nadalje otkrivamo i učimo razumjeti i mijenjati emocionalne i fizičke traume iz prošlosti, koje su umanjile i automatizirale našu svjesnu kontrolu nad pokretima i mišićima u podsvijesti, bez mogućnosti našeg utjecaja, a što nam uzrokuje bolove i ograničenja.

Kao za svaki proces učenja, i ovdje treba vrijeme i ustrajnost, bezbolan i svjesni rad za postupno poboljšanje.  I na taj način poboljšana kvaliteta pokreta omogućuje povećanje kvantitete bez ozljeda i negativnih posljedica.

Do sljedećeg čitanja,

Aleš

aleš

Website

Facebook