Istina o fitnessu

Fitness je kao moda, stalno se nesto novo pojavljuje na tržištu; neki novi rekviziti, novi programi, nove dijete…
Nije ni cudo da vecina, pa čak i iskusni vjezbači ne znaju što je istina, a što laž. 
Ali to su sve distrakcije i znam da je mnogima čudno ovo što ću reći, ali biti u formi je vrlo jednostavno. Samo morate odbaciti sve nepotrebne i beskorisne stvari. Znam da to nije lako jer su internet, novine i televizija velike distrakcije i leglo krivih informacija.
Pa evo da vam pomognem sa par savjeta. Dobro ih zapamtite i ako ih budete slijedili, više nikad na isti način nećete gledati na fitness!
Što se tiče prehrane, neki tip posta; 20/4, 16/8, 5 dana/2 dana ili 1 dan/1 dan, ovisno kako na koji reagirate. Shvatite da ne postoji “zlatna” dijeta, i svako micanje bilo kojeg glavnog nutrijenta iz prehrane dugoročno ne može biti dobro. Sa navedenim postovima, radite redovito čišćenje organizma i ono puno bolje prihvaća hranu koju nakon posta unosite. Jedite “normalno”, ne opterećujte se brojanjem kalorija i vaganjem hrane. Slušajte tijelo i uživajte u hrani, a ne da nakon svakog obroka imate grižnju savjesti.
Što se tiče treninga; bez obzira želite li biti jaki ko bik ili maksimalno izdefinirani, samo je 8 vježbi koje morate raditi(bez da idete u teretanu), odnosno do njih postepeno sa progresijama doći:

Kb turkish get up
Kb swing
Hanging leg raises
Pullup/one arm pushup
Pushup/one arm pullup
Handstand pushup
Full bridge
Squat/one legged squat

Navedene vježbe rade svaki mišić u tijelu i tretiraju tijelo kao cjelinu. Ima puno varijacija ovih vježbi, ali u suštini to je to. Naravno uz njih idu i korekcijske vjezbe, ovisno sto kome treba.
Jednostavno, zar ne? Da, ali nemojte pomiješati jednostavno sa lakim. Ove vježbe su teške, pogotovo u pocetku i zato ćete ih vrlo rijetko vidjeti u klasičnim teretanama. Ali sa pravilnim progresijama i strpljenjem možete do njih doći, koliko god vam se sada činile nemogućim. Evo, tajna vam je otkrivena. Pitanje je hoćete li naučeno početi odmah primjenjivati ili će vam, kao što to obično biva, trenutno ushićenje već večeras ili sutra splasnuti?
I za kraj, molim vas da jednom zauvijek zapamtite:
FITNESS NIJE PROGRAM, VEC NAČIN ZIVOTA! Brinuti se o tijelu trebate cijeli život. Što kada ostvarite svoj cilj? Onda prestanete vježbati? Kada napravite taj klik u glavi i prestanete tražiti kratice i raditi isprike, onda možete očekivati da ce vam se život početi mijenjati. U svim sferama…